11:43 31.07.2019

"Укртрансгаз" повідомляє про ліквідацію надзвичайної ситуації на ГТС

2 хв читати
"Укртрансгаз" повідомляє про ліквідацію надзвичайної ситуації на ГТС

АТ "Укртрансгаз" повідомило про ліквідацію надзвичайної ситуації на об'єктах газотранспортної системи (ГТС), яку було оголошено 20 червня, але попереджає про можливе повторення НС уже через місяць.

Як повідомляє в середу прес-служба "Укртрансгазу", відповідне повідомлення компанія надіслала Держслужбі з надзвичайних ситуацій за рішенням комісії з питань надзвичайних ситуацій.

"Вирішити ситуацію вдалось завдяки підписаному договору між "Укртрансгазом" і НАК "Нафтогаз України" на термінову поставку 440 млн кубометрів газу для ВТВ (виробничо-технологічних витрат - ІФ) оператора ГТС загальною вартістю 2,96 млрд грн із відстрочкою платежу ‪до 29 лютого 2020 року", - повідомляє прес-служба "Укртрансгазу" в середу.

Водночас у компанії зазначають, що надзвичайна ситуація може повторитися вже через місяць, оскільки законтрактованого обсягу газу вистачить орієнтовно до початку вересня. "Адже причина її виникнення - критичний фінансовий стан "Укртрансгазу" - залишається не вирішеною і потребує негайного врегулювання з боку НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг - ІФ) та уряду", - йдеться в повідомленні.

В "Укртрансгазі" наголошують, що дефіцит коштів у компанії викликаний встановленням економічно необґрунтованих тарифів та "ігноруванням НКРЕКП несанкціонованих відборів облгазами природного газу з ГТС".

Як повідомлялося, "Укртрансгаз" закуповує газ для власних потреб через систему ProZorro. Однак через штучно занижений тариф і значні обсяги несанкціонованого відбору компанія потрапила у скрутне фінансове становище й накопичила понад 4 млрд грн боргу перед своїми постачальниками, зокрема "Нафтогазом". У зв'язку з цим "Укртрансгаз" не зміг залучити учасників тендерів на кілька своїх закупівель газу в червні.

Державна служба надзвичайних ситуацій (ДСНС) України класифікувала рівень загрози в разі припинення роботи технологічного обладнання об'єктів ГТС як надзвичайну ситуацію техногенного характеру державного рівня.

"Нафтогаз" і "Укртрансгаз" спільно з РНБО працювали над невідкладними заходами щодо забезпечення стабільності роботи української ГТС, але комплексне виправлення ситуації можливе лише за умови повної свободи дій регулятора ринку НКРЕКП.

24 червня голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що НАК не може фінансово підтримати "Укртрансгаз", який перебуває в передбанкрутному стані через накопичені перед ним багатомільярдні борги операторами газорозподільних систем (облгазів). "Нафтогаз" підтримував "Укртрансгаз" скільки міг, і ми є їх найбільшим кредитором. Однак більше такої можливості немає. Ми повинні накопичувати газ у підземних сховищах і самі маємо дефіцит обігових коштів", - сказав Коболєв.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА