16:19 01.08.2019

"Гарантований покупець" подав до ДБР позов на суддю, що призупинив дію тарифів "Укренерго"

2 хв читати
"Гарантований покупець" подав до ДБР позов на суддю, що призупинив дію тарифів "Укренерго"

ДП "Гарантований покупець" 16 липня подав позов до Державного бюро розслідувань (ДБР) на суддю Окружного адміністративного суду Києва, який призупинив дію тарифів ПрАТ "НЕК "Укренерго" на послуги з передачі електроенергії та послуги диспетчерського управління на друге півріччя 2019 року.

Як повідомляє прес-служба "Гарантованого покупця", ухвалення цього рішення мало ознаки скоєння злочину, передбаченого ч. 1 ст. 375 Кримінального кодексу України. Крім того, розгляд заяви про забезпечення позову відбувся без повідомлення учасникам справи, а забезпечення позову здійснено до пред'явлення позову.

"Таким чином, незаконне рішення щодо зупинення тарифів вплинуло на розрахунки "Укренерго" з "Гарантованим покупцем", а останнього - з "зеленою" генерацією", - йдеться в повідомленні прес-служби.

У компанії також нагадали, що більшість виробників електроенергії з альтернативних джерел енергії реалізують проекти із залученням кредитних коштів від міжнародних фінансових і банківських установ, а джерелом повернення залучених коштів є надходження від продажу виробленої електричної енергії.

"Якщо виробники не отримують коштів від "Гарантованого покупця", то не можуть погашати кредити перед банківськими установами. У такому разі вони матимуть обґрунтовані підстави для звернення до міжнародних судових інстанцій із позовами про стягнення з держави Україна неотриманих коштів, виплата яких гарантована на державному рівні. Суми збитків держави в цьому випадку можуть сягнути близько EUR60 млн за кожен місяць невиплат за електроенергію, вироблену за "зеленим" тарифом", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, ДП "Гарантований покупець" 26 липня направило до Господарського суду Києва позов про стягнення з "Укренерго" авансового платежу в розмірі 1,58 млрд грн. Після чого "Укренерго" сплатило ДП 454 млн грн для компенсації витрат на купівлю електроенергії, виробленої за "зеленим" тарифом.

У НЕК нагадали, що така ситуація склалася у зв'язку з призупиненням у судовому порядку нових тарифів компанії. З огляду на це "Укренерго" виставляло рахунки за договорами за свої послуги за старими тарифами (5,74 коп./кВт-год), але рекомендувало їх оплачувати за новими (передача - 347,43 грн/МВт-год, диспетчеризація - 8,9 грн/МВт-год). Це призвело до нерівномірної оплати послуг НЕК і нагромадження заборгованості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА