11:30 02.08.2019

Нові вимоги до виробництва та маркування органічної продукції набули чинності

2 хв читати

Закон "Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" набуває чинності 2 серпня.

Згідно з повідомленням на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства, закон розроблено з метою вдосконалення правових основ органічного виробництва в Україні та їх адаптації до відповідного законодавства ЄС.

"Органічні продукти українського виробництва стають більш затребуваними на іноземних ринках: за останні кілька років наша держава стала важливим постачальником органічної продукції на західні ринки, зайнявши четверте місце серед експортерів органічної продукції до країн ЄС", - зазначили в міністерстві.

За його даними, підготовку всіх необхідних підзаконних нормативно-правових актів вже проведено.

Як уточнює Мінагропрод, новий закон встановлює вимоги до виробництва органічної продукції, її обігу, маркування та реалізації, а також механізму сертифікації органічного виробництва, передбачає створення реєстрів операторів, органів сертифікації, органічного насіння та садивного матеріалу.

Згідно з положеннями нового закону, здійснювати держконтроль у сфері органічного виробництва буде Держпродспоживслужба.

Статтею 40 закону встановлено відповідальність за порушення законодавства у сфері органічного виробництва. Так, особи, які реалізовують продукцію, марковану як органічна, без відповідного сертифіката, нестимуть за це відповідальність. На них накладатимуться штрафи в розмірі від п'яти до восьми мінімальних заробітних плат.

Як повідомлялося, Верховна Рада 10 липня 2018 року ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №5448-д про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Документ президент підписав наприкінці липня того самого року. Закон, зокрема, встановлює основи правового регулювання органічного виробництва та функціонування ринку такої продукції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА