18:27 05.08.2019

Мінфін і Нацбанк мають посилити координацію за всім спектром взаємодії - голова Ради НБУ

2 хв читати
Мінфін і Нацбанк мають посилити координацію за всім спектром взаємодії - голова Ради НБУ

Міністерству фінансів України та Національного банку України (НБУ) необхідно посилити координацію за всім спектром взаємодії, вважає голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

"Мінфіну та НБУ необхідно посилити координацію за всім спектром взаємодії, а конкретно в цьому випадку Мінфіну варто оптимізувати графік запозичень, щоб не створювати передумови для коливань попиту на гривню на валютному ринку. А НБУ, на мою думку, також потрібно оптимізувати наявну стратегію інтервенцій з урахуванням тих цілей, які встановлено в законі "Про Національний банк України", - написав він у Facebook у понеділок, коментуючи дискусію про доцільність нещодавнього сильного зміцнення гривні.

Данилишин нагадав, що Рада НБУ кілька разів у своїх рішеннях рекомендувала Кабміну і НБУ посилити координацію, ішлося не тільки про операції на валютному ринку, а навіть про такі деталі, як прогнозування макроекономічних показників. Водночас рівень координації між ними історично залишається низьким, і цій проблемі вже понад п'ять років.

"НБУ має свої публічно задекларовані політики та процедури, дотримується режиму інфляційного таргетування та режиму гнучкого валютного курсу, а також раніше затвердженої стратегії валютних інтервенцій. З іншого боку, Мінфін у своїй роботі керується Бюджетним кодексом і власним графіком запозичень. Значна концентрація запозичень у липні та на початку серпня призвела до того, що тільки з 31 липня по 2 серпня нерезиденти купили гривневих ОВДП майже на 14 млрд грн, такий сплеск попиту на валютному ринку призвів до ослаблення долара", - написав Данилишин.

Як повідомлялося, наприкінці липня нещодавно призначений урядом член наглядової ради ПриватБанку Роман Сульжик, у послужному списку якого - керівництво наглядовою радою Нацдепозитарію, строковим ринком Московської біржі та посада віце-президента JPMorgan Chase, розпочав дискусію про доцільність сильного зміцнення гривні.

За його оцінкою, НБУ мав зупинити зміцнення гривні на рівні 26-27 грн/$1.

Його підтримала глава Мінфіну Оксана Маркарова. "Мінфін про це говорить уже кілька місяців. Але ми на політику НБУ не впливаємо", - написала вона в коментарях до посту.

Директор департаменту відкритих ринків центробанку Сергій Пономаренко, у свою чергу, заявив, що НБУ згладжуватиме різкі курсові коливання, але не перешкоджатиме ринковому тренду на зміцнення курсу гривні.

"В Україні - плаваючий, а не фіксований курс гривні. В нас немає такої тактики, щоб захищати якусь цифру, припустимо, не дати гривні зміцнитися більше ніж до 25 грн/$1 або не дати гривні ослабнути більше ніж до 30 грн/$1. Тобто, в цьому і є суть політики плаваючого курсу, він змінюється під впливом попиту та пропозиції", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА