20:17 07.08.2019

Функція захисту прав споживачів фінансових послуг запрацює в НБУ на початку 2020 року

2 хв читати
Функція захисту прав споживачів фінансових послуг запрацює в НБУ на початку 2020 року

Повноцінно функція захисту прав споживачів має запрацювати в Національному банку України (НБУ) на початку 2020 року.

Як повідомляється в прес-релізі НБУ з посиланням на голову центробанку Якова Смолія, про це йшлося 6 серпня під час круглого столу в НБУ з представниками фінансового сектора з обговорення концепції захисту прав споживачів фінансових послуг, яку було запропоновано для громадського обговорення в червні цього року.

Відкриваючи захід, Смолій зазначив, що для підвищення рівня фінансової інклюзії регулятор бере на себе ініціативу у побудові дієвої системи захисту прав споживачів фінансових послуг.

"Фінансовий сектор потребує ефективного механізму захисту прав клієнтів банків ... Для комплексного здійснення цієї функції ми створили новий підрозділ у Національному банку – управління захисту прав споживачів фінансових послуг, яке опікуватиметься захистом прав клієнтів і працюватиме над розвитком клієнтоорієнтованого регулювання", - сказав він.

Під час круглого столу представники НБУ звернули увагу на основні порушення під час надання фінансових послуг клієнтам, зокрема: нав'язування послуг третіх осіб, оманливий розрахунок відсоткової ставки (приховування тарифів та комісій), неправдива реклама.

"Оманлива реклама та приховані комісії у короткостроковій перспективі дозволяють банкам отримати прибуток, проте у довгостроковій руйнують довіру населення до банківської системи. Така ситуація не сприяє зростанню економіки та відновленню кредитування. Саме тому ми плануємо встановити вимоги до розкриття інформації банками на їхніх сайтах та у рекламі", - зазначила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Начальник управління захисту прав споживачів фінансових послуг Ольга Лобайчук повідомила учасникам фінсектора, що коментарі та зауваження оприлюдненої концепції захисту прав споживачів прийматимуться до 15 серпня 2019 року. Планується, що доопрацьовані проекти документів з урахуванням зауважень буде затверджено до кінця вересня поточного року, після чого в учасників ринку буде три місяці для додаткового налаштування веб-сайтів і зміни своїх маркетингових матеріалів.

"Після ухвалення концепції фінансові установи будуть зобов’язані розкривати на веб-сайтах та у своїй рекламі достовірну інформацію про власні продукти та попереджати клієнта про можливі ризики. Також вони повинні будуть забезпечити роботу зручних інструментів для порівняння вартості своїх послуг (калькулятор, приклади). Національний банк зі свого боку надасть фінустановам рекомендації щодо порядку розгляду звернень громадян та здійснюватиме нагляд за дотриманням вимог законодавства на основі аналізу їхніх звернень", - додала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА