16:29 09.08.2019

"Нафтогаз" оскаржує в суді новий механізм формування ціни на газ для населення

2 хв читати
"Нафтогаз" оскаржує в суді новий механізм формування ціни на газ для населення

НАК "Нафтогаз України" подала до Окружного адміністративного суду Києва позов, в якому просить визнати протиправною та недійсною ухвалену в червні 2019 року урядову постанову, що встановлює новий порядок формування ціни на природний газ для населення, повідомила прес-служба суду.

Йдеться про постанову Кабінету Міністрів №485 від 5 липня, згідно з якою НАК під час визначення ціни на газ для населення приймає за її основу найменший із чотирьох зазначених у документі показників. Серед них: ціна ресурсу для комерційних споживачів за минулий місяць, середня митна вартість імпортного газу за попередній місяць, середньозважена ціна на Українській енергетичній біржі (УЕБ), а також вартість газу за спецзобов’язаннями (ПСО), визначена постановою №867 від 19 жовтня 2018 року.

Наразі суд вирішує питання про відкриття провадження за цим позовом.

Як повідомлялося, Кабмін постановою №867 від 19 жовтня 2018 року продовжив термін дії спецзобов’язань (ПСО) "Нафтогазу" продавати природний газ для потреб населення, виробників теплової енергії та релігійних організацій. Встановлена з весни 2019 року кон'юнктура на європейському ринку привела до зниження ринкової ціни на газ нижче встановленого урядом для населення регуляторного рівня.

"Нафтогаз" звернувся до уряду з проханням знизити ціну на газ, що відпускається для потреб побутових споживачів, скасувавши затверджене Кабміном положення про ПСО, що передбачає підвищення ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року, або внести до нього відповідні зміни. Однак Кабмін не став скасовувати спецзобов’язання, але в квітні-травні 2019 року постановами №293 і №380 прив'язав ціну газу для населення до ціни промисловості. Водночас, якщо ціна для промисловості перевищить встановлений урядом ПСО-рівень, ціна для населення збережеться на рівні постанови №867.

Пізніше на тлі зростання ціни пропонованого "Нафтогазом" газу для промислових споживачів (що не перевищує ПСО-рівень) уряд вирішив змінити (постановою №485) механізм формування ціни на природний газ з метою максимального зниження вартості ресурсу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА