10:43 12.08.2019

Коболєв вітає підтримку Зеленським законопроекту про концесію

2 хв читати
Коболєв вітає підтримку Зеленським законопроекту про концесію

Глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв схвалює підтримку президентом України Володимиром Зеленським законопроекту про концесію, який дасть можливість передати управління газотранспортною системою країни (ГТС) в управління консорціуму міжнародних компаній.

"Президент у Туреччині дав дуже важливий сигнал, повідомивши, що вже цієї осені буде ухвалено закон про концесію, який спростить співпрацю держави з приватним бізнесом. Це означає, що один із головних варіантів функціонування нашої ГТС після відділення оператора стає більш імовірним", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

"Ми неодноразово говорили про перспективність передання управління нашої ГТС консорціуму з міжнародних компаній, особливо якщо "Газпром" займе неконструктивну позицію на переговорах щодо транзиту. Сьогодні ми бачимо, що росіяни налаштовані відкласти початок переговорів, щоб із настанням холодів вдатися до шантажу й викручування рук", - додав Коболєв.

Як повідомлялося, відділення незалежного оператора ГТС заплановано з 1 січня 2020 року. "Нафтогаз" планує здійснити анбандлінг за моделлю ISO (Independent System Operator), яка забезпечує захист інтересів України в рамках арбітражу проти "Газпрому" на $12 млрд. ISO, на відміну від моделі OU (Ownership unbundling), на якій наполягає Кабінет Міністрів, не потребує приватизації ГТС України.

Для активізації процесу анбандлінгу та передання газотранспортної системи в управління незалежному операторові Верховна Рада має ухвалити в другому читанні законопроект "Про концесію".

Навесні 2019 року НАК "Нафтогаз України", АТ "Укртрансгаз" і ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) підписали угоду про створення спільної робочої групи з п'ятьма провідними європейськими операторами, зацікавленими в підтримці процесу анбандлінгу й подальшій участі в управлінні українською ГТС. До робочої групи входять GRTgaz S.A. (Франція), N.V. Nederlandse Gasunie (Нідерланди), Snam S.p.A. (Італія), Eustream a.s. (Словаччина) і Fluxys S.A. (Бельгія).

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

Кабмін спрощує умови для імпорту Україною електроенергії

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

Графіки відключень е/е тривають у Харківській області, у денні години в енергосистемі профіцит - Міненерго

ЄС виділяє EUR121 млн на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні

"Енергоатом" і Westinghouse розпочали проєкт будівництва ХАЕС-5,6 за технологією АР1000

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА