18:28 13.08.2019

РФ буде змушена прокачувати через українську ГТС щонайменше 50 млрд куб м газу щорічно в найближчі півтора-два роки - голова ради НБУ

2 хв читати
РФ буде змушена прокачувати через українську ГТС щонайменше 50 млрд куб м газу щорічно в найближчі півтора-два роки - голова ради НБУ

Російський "Газпром" буде змушений укладати договір із НАК "Нафтогаз України" на період після 31 грудня 2019 року, оскільки протягом 1,5-2 років через українську газотранспортну систему доведеться прокачувати 50-65 млрд. куб. м газу на рік, зазначає голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

"Тому Росія чинитиме тиск на Україну, щоб примусити до укладення короткострокового транзитного договору. В цьому ключі - й роздача паспортів жителям Донбасу, й обмеження на постачання різних видів палива. Цілком можливе і воєнне загострення на Донбасі", - написав Данилишин на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Він зазначає, що запуск газопроводу "Північний потік-2", який мав відбутися не пізніше перших днів 2020 року, насправді буде відкладено на 8 місяців. "Тому я думаю, що транзит російського газу через нашу країну в звичайних обсягах здійснюватиметься щонайменше півтора року після початку 2020 року", - пише голова Ради НБУ.

При цьому Данилишин зазначає, що Німеччина не має наміру відмовлятися від підтримки проекту "Північний потік-2", але до 2023 року планує вивести з експлуатації 9 енергоблоків АЕС, через що їй доведеться мало не вдвічі збільшити споживання газу в енергетиці. Крім того, Німеччина в боротьбі за підвищення конкурентоспроможності своєї продукції шукає додаткові шляхи постачань газу, щоб домогтися конкуренції постачальників і зниження його ціни для німецької промисловості.

Водночас Данилишин зазначає, що Україна залишається тільки об'єктом світових "газових розборок", і не можна розраховувати, що влада Німеччини обстоюватиме необхідність збереження транзиту через Україну. За словами голови Ради НБУ, найближчі 1,5-2 роки необхідно присвятити пошуку джерела бодай часткової компенсації тих кількох мільярдів доларів, які держбюджет України припинить отримувати після зниження транзиту до мінімальних значень.

Данилишин зазначає, що РФ не зможе відмовитися від транзиту мінімальних 10-15 млрд куб м газу на рік через Україну, тому що для стабільних постачань газу до Європи необхідне залучення українських підземних газових сховищ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

ПриватБанк перерахував до бюджету майже 50 млрд грн податку на прибуток і дивідендів за 2023 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА