17:23 15.08.2019

Мінінфраструктури планує з січня 2020 року підвищити вартість доставки друкованої преси "Укрпоштою" в середньому на 15%

3 хв читати
Мінінфраструктури планує з січня 2020 року підвищити вартість доставки друкованої преси "Укрпоштою" в середньому на 15%

Міністерство інфраструктури України (МІУ) оприлюднило проект наказу про підвищення тарифів у середньому на 12-15% на прийом і доставку друкованої преси за передплатою через "Укрпошту" з 1 січня 2020 року.

Як зазначено в повідомленні "Укрпошти", зміна тарифів має забезпечити мінімальну рентабельність надання послуги з прийому та доставки друкованих ЗМІ та стабільну роботу поштового оператора.

"Укрпошта" наголошує, що за сталої видавничої вартості видань зміна тарифу значно не вплине на остаточну ціну видання. Так, вартість загальнодержавного видання за умови підписки на шість місяців 2019 року становить 180 грн, після зміни тарифу вона становитиме 189,96 грн, вартість обласного видання за умови такої самої підписки становить 135 грн, після зміни тарифу - 140,04 грн, вартість районного видання за умови підписки на шість місяців 2019 року становить 120 грн, а після зміни тарифу буде 124,38 грн.

Водночас тариф на послугу з прийому підписки на шість місяців зміниться лише на 1,85 грн - з 8,15 грн до 10 грн за абонемент.

При цьому для видань, на які поширюється дія ст. 9 закону "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів", тарифи мають становити не більше ніж 40% собівартості виготовлення одного примірника передплатного видання. Якщо редакції не змінять собівартість видання, ухвалений наказ не вплине на вартість послуг із прийому та доставки цих видань.

Тарифи на прийом і доставку періодичних друкованих видань за передплатою з 1 січня 2020 не застосовуються для Донецької та Луганської областей.

Після громадського обговорення затверджених МІУ тарифів на прийом і доставку друкованої преси за передплатою відбудеться їх узгодження з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, профспілками і СПО роботодавців. Після цього - реєстрація документа в Міністерстві юстиції України.

"Наступного року на збільшення витрат "Укрпошти" і зростання собівартості надання цієї послуги істотно вплине низка чинників. Зокрема, очікуване збільшення розміру мінімальної зарплати, зростання на рівні 9% індексу цін виробників, роботи яких використовує "Укрпошта" для надання послуг поштового зв’язку. Крім цього, на збільшення витрат матиме вплив інфляція, підвищення вартості оренди приміщень, зростання цін на паливно-мастильні матеріали, електроенергію, опалення та інші комунальні послуги", - зазначає "Укрпошта".

Як повідомлялося, Національна спілка журналістів України (НСЖУ) обурена підвищенням "Укрпоштою" тарифів на доставку преси в середньому на 15%, очікує від нового уряду програми сприяння розвитку українських ЗМІ.

"З видавцями не ведеться діалог про покращення якості поштової доставки преси, не дискутуються гігантські масштаби падіння передплатних тиражів (реальна картина маскується дешевими фейковими газетами-листочками за 20 копійок), а просто нас ставлять перед фактом підвищення тарифів", - написав голова НСЖУ Сергій Томіленко на своїй сторінці у Facebook.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА