14:28 17.08.2019

СБ підтримує принципову позицію НБУ під час затвердження наглядових рад держбанків

2 хв читати
СБ підтримує принципову позицію НБУ під час затвердження наглядових рад держбанків

Світовий банк (СБ) підтримує реформу органів управління державними банками, ключовим аспектом якої є введення незалежних наглядових рад, йдеться в повідомленні СБ на його сторінці в Facebook.

"Ключовим аспектом цієї реформи є запровадження незалежних наглядових рад з ухваленням рішень більшістю в дві третини голосів відповідно до вимог нової редакції Статті 7 Закону України «Про банки і банківську діяльність»… Як очікується, ці нові наглядові ради мають відігравати провідну роль у реформуванні державних банків, зокрема, у сфері корпоративного управління та вирішення проблем непрацюючих кредитів", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається в повідомленні, згідно з новою редакцією статті 7 Закону "Про банки і банківську діяльність", нові наглядові ради держбанків були сформовані шляхом конкурсного відбору претендентів, їх кандидатури були висунуті Кабінетом міністрів на початку поточного року. Відповідно до вимог законодавства України, як наступний крок Національний банк України (НБУ) затверджує висунуті кандидатури у складі наглядових рад держбанків. Таким чином, обов'язок НБУ полягає в проведенні ретельної та незалежної оцінки, що передбачає застосування професійних суджень про наявність кваліфікаційних даних у кандидатів та їх відповідності всім вимогам законодавства.

"Для незалежних членів наглядових рад держбанків згадані вимоги законодавства, що викладені в Статті 7, також передбачають жорсткі стандарти незалежності та відсутності конфлікту інтересів. Ми підтримуємо НБУ у здійсненні ним своїх обов'язків у зазначеній сфері", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, НБУ 16 серпня заявив, що занепокоєний процедурою, за якою новообрана наглядова рада Ощадбанку продовжила контракт з головою правління Андрієм Пишним без проведення конкурсу.

Крім того, НБУ за результатами тестування та співбесіди відхилив кандидатури п'яти з дев'яти членів НР. Зокрема, за результатами оцінки відповідності кваліфікаційним вимогам комітету з питань нагляду і регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем НБУ ухвалив рішення відмовити у погодженні наступним особам: Шевкі Аджунеру (голова наглядової ради, незалежний директор), Олексію Грінченку (заступник голови наглядової ради, незалежний директор), Олексію Рєзнікову (член наглядової ради, незалежний директор), Дмитру Власову (член наглядової ради, представник від Верховної Ради України), Даніелю Білаку (член наглядової ради, представник від Кабінету Міністрів України).

Водночас комітет ухвалив рішення про можливість погодження таких осіб: Байба Апіна (член наглядової ради, незалежний директор), Міхаель Вайнштейн (член наглядової ради, незалежний директор), Пітер Бріггс (член наглядової ради, незалежний директор), Юрій Храмов (член наглядової ради, представник від Президента України).

Остаточні рішення щодо цих чотирьох кандидатів НБУ ухвалить після усунення зауважень до наданих ними документів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА