16:01 21.08.2019

Насалик закликав промспоживачів через суд вимагати від "Укренерго" відшкодування переплат за передачу е/е за новим тарифом

3 хв читати
Насалик закликав промспоживачів через суд вимагати від "Укренерго" відшкодування переплат за передачу е/е за новим тарифом

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик закликав непобутових споживачів електричної енергії подавати судові позови до оператора системи передачі НЕК "Укренерго" з вимогою про відшкодування коштів, сплачених за послуги компанії за новим тарифом, що діє з моменту запуску нового оптового ринку е/е.

"Моя порада підприємствам, фірмам, які споживають е/е, промисловим об'єктам: із повною упевненістю, і Міністерство енергетики (і вугільної промисловості - ІФ) готове підтримати вас у цьому, звертайтеся з судовими позовами проти "Укренерго" по відшкодування коштів за постачання е/е у рамках тарифу (що діє з моменту запуску ринку - ІФ). Думаю, те, що зробили феросплавні заводи, нині мають зробити всі інші підприємства, які отримали завищені платежі", - сказав він під час брифінгу в Києві в середу.

Рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) від 16 серпня про затвердження проекту зниження з 1 жовтня тарифу НЕК на передачу е/е удвічі міністр розцінив як те, що "оператор системи незаконно збирав з промислових споживачів кошти оціночно в 2 млрд грн на місяць".

Як повідомлялося, 1 липня на виконання ухваленого у квітні 2017 року закону "Про ринок електроенергії" в Україні запущено новий оптовий ринок е/е, що передбачає перехід від роботи за моделлю єдиного покупця до конкурентного механізму, що передбачає двосторонні договори (ДД) між виробниками і великими споживачами, постачальниками, балансувальний ринок (де розраховуватимуть різницю між прогнозним і фактичним обсягом споживання та його вартість), ринок "на добу наперед" (РДН) і внутрішньодобовий ринок (ВДР, на ньому закуповують е/е на найближчі години), ринок допоміжних послуг.

У результаті запуску вартість енергоресурсу для непобутових споживачів зросла на 10-25% залежно від класу напруги. Найгостріше на зміни ціни відреагувала низка промислових підприємств (серед них, наприклад, Нікопольський (НЗФ) і Запорізький заводів феросплавів (ЗЗФ), у собівартості продукції яких витрати на електроенергію становлять значну частку. Зокрема, НЗФ спробував у суді оспорити тариф НЕК "Укренерго" на передачу е/е, який в умовах нового ринку збільшився вшестеро - з 5,93 коп./кВт-год до 34,74 коп./кВт-год. На початку липня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив клопотання НЗФ щодо забезпечення позову до НКРЕКП, призупинивши постанови регулятора про затвердження на друге півріччя 2019 року тарифів для оператора системи передачі електроенергії НЕК "Укренерго".

У свою чергу в компанії нагадали, що в нових тарифах було враховано такі необхідні для забезпечення роботи нового оптового ринку е/е витрати, як витрати е/е в магістральних мережах під час передачі, компенсація за е/е, вироблену з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), вартість допоміжних послуг, які надають генеровані компанії для Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) для забезпечення необхідного рівня резервів. Головною причиною зростання тарифи НЕК є покладання на неї спеціальних обов’язків із забезпечення компенсації "зеленої" генерації. У самій же компанії наполягають, що ціна для кінцевих споживачів зросла виключно через зростання вартості генерації, а не через тариф НЕК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА