19:56 30.08.2019

Китай не втручається в угоду китайського бізнесу з акціями "Мотор Січ"

5 хв читати
Китай не втручається в угоду китайського бізнесу з акціями "Мотор Січ"

Китайська держава не втручається в угоду між ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя) і китайськими компаніями, заявив посол КНР в Україні Ду Вей.

"Нам складно спрогнозувати, як буде далі (розвиватися ситуація - ІФ). Але ми не беремо участі й не втручаємося в цю угоду", - сказав Ду Вей на прес-брифінгу в Києві в п'ятницю, наголосивши, що це комерційна діяльність приватних компаній.

Посол зазначив, що не володіє інформацією про те, чи перебуває контрольний пакет акцій українського підприємства в заставі у державного China Development Bank. "Я не володію цією інформацією, не чув про це", - сказав він.

"Щодо позиції Китаю. У цій справі хочу назвати три тези. По-перше, комерційна діяльність має відповідати ринковим правилам. По-друге, китайські підприємства, які здійснюють діяльність за кордоном, повинні дотримуватися законів країн, де вони працюють. І третє: права та інтереси китайських підприємств, які ведуть діяльність за кордоном, мають бути захищені", - озвучив посол позицію китайської сторони.

Коментуючи заяви радника президента США з питань національної безпеки Джона Болтона, посол сказав: "Висловлювання пана Болтона про те, що Китай краде технології, - чистої води наклеп".

Ду Вей також назвав "безвідповідальними" заяви радника президента США щодо критики ініціативи "Один пояс - один шлях".

Радник президента США з питань нацбезпеки Дж.Болтон, який відвідав Україну, застеріг представників української влади від проваджуваної Китаєм "дипломатії створення заборгованостей", пропонованих зовні привабливих фінансових умов, які можуть нашкодити економіці України, та крадіжки інтелектуальної власності.

Болтон вказав на "викрадення військових технологій" і навів приклад, що п'яте покоління китайських літаків дуже схоже на американські F-35.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу, донедавна основним ринком збуту була Росія.

Згідно з наявними даними, проект з питань розвитку авіадвигунного виробництва в Україні та будівництва великовузлового виробництва в китайському Чунціні було розпочато у 2015 році на базі договорів про співпрацю між "Мотор Січчю" та китайською Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. У його рамках українське підприємство у квітні 2016 року отримало 10-річну позику на $100 млн під 0,3% річних від Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви), а в Чунціні наразі розпочато будівництво складального виробництва.

Однак на початку вересня 2017 року Шевченківський райсуд Києва за клопотанням слідчого СБУ заарештував 56,0009% акцій "Мотор Січі", які сконцентровані у власності шести офшорів і однієї фізособи - громадянина Китаю і перебувають на рахунках зберігачів - компанії "Драгон Капітал" і ОТП Банк. Причина - підозра слідства "у змові та спробі ліквідації групою осіб підприємства, що має важливе значення для обороноздатності та економіки держави, шляхом продажу та виведення його акцій за межі України". Як з’ясувало слідство, в рамках здійсненої у 2016 році угоди купівлі-продажу акцій "Мотор Січі" новим опосередкованим власником 56% акцій став громадянин Китаю, власник Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co.

Продавцем був громадянин України, який володів безпосередньо 15,83% акцій ПАТ, а також 17,3113% його акцій через Business House Helena і 15,7% через ТОВ "Гарант Інвест", ТОВ "Гарант Альфа", ЗАТ "Торговий дім "Олена", СК "Мотор Гарант". Офіційно до цього часу найбільшим акціонером-фізособою ПАТ "Мотор Січ" був почесний президент підприємства, народний депутат (група "Воля народу") В'ячеслав Богуслаєв, який задекларував у 2016 році зменшення розміру пакета акцій "Мотор Січі", що належить йому, з 15,8% до 1%.

Власник Skyrizon і "Мотор Січ" у червні 2017 року зверталися до Антимонопольного комітету України (АМКУ) по надання дозволу на концентрацію, проте відомство вказало "на необхідність вжити заходів, спрямованих на недопущення подальшої перереєстрації права власності на акції підприємства".

Рішенням Шевченківського райсуду Києва за клопотанням слідчого СБУ про арешт 56-відсоткового пакета акцій компанії з 23 квітня 2018 року повністю зупинено обіг усіх акцій "Мотор Січі+".

На початку червня цього року до Антимонопольного комітету України знову було подано заяву на концентрацію акцій "Мотор Січі". Тепер це була спільна заява "Укроборонпрому", Skyrizon і котируваної на Шанхайській біржі Xinwei Technology Group на концентрацію відповідно понад 25% і 50% акцій "Мотор Січі" з метою спільного управління і контролю над підприємством. АМКУ на початку липня повідомив про відкриття справи щодо цієї концентрації для її поглибленого вивчення і прийняття зауважень і пропозицій до 22 липня, проте остаточного рішення відомства поки що немає.

Основні аспекти співробітництва між "Укроборонпромом", Skyrizon і Xinwei прописано в договорі від 27 квітня минулого року й новій акціонерній угоді від 19 червня 2019 року, яка набуде чинності в разі позитивного рішення АМКУ. Згідно з даними джерела агентства "Інтерфакс-Україна" в уряді, серед зобов'язань китайських інвесторів щодо угоди - передання "Укроборонпрому" блокувального пакета акцій понад 25% "Мотор Січі", перерахування через спецфонд держбюджету $100 млн грантового фінансування авіабудівної галузі України, збереження робочих місць і зарплати та забезпечення заводу замовленнями на достатньому для його розвитку рівні.

За даними джерела, спірний пакет акцій "Мотор Січі" наразі вже може бути закладений у китайському банку.

"Мотор Січ" у 2018 році знизило чистий прибуток у 2,1 разу - до 1 млрд 856,81 млн грн, виручку - на 18,5%, до 12 млрд 239,69 млн грн.

У першому півріччі 2019 року підприємство отримало чистий збиток 425,75 млн грн, тоді як аналогічний період 2018 року завершило з чистим прибутком в 902,19 млн грн. Чистий дохід знизився на 29,4% порівняно з аналогічним періодом 2018 року - до 4 млрд 102,36 млн грн. З 1 вересня цього року очікується перехід на 4-денний робочий тиждень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА