20:57 31.08.2019

Інтерконектор між Україною і Польщею спочатку може забезпечувати близько 1 млрд кубів газу, а потім обсяги можуть бути значно збільшені

3 хв читати
Інтерконектор між Україною і Польщею спочатку може забезпечувати близько 1 млрд кубів газу, а потім обсяги можуть бути значно збільшені

Україна може спочатку отримувати близько 1 млрд кубометрів газу після початку функціонування інтерконектора між Україною і Польщею, а потім обсяги можуть бути значно збільшені з урахуванням планів польської сторони щодо розвитку потужностей своїх терміналів, зазначає міністр енергетики та екології України Олексій Оржель.

"Якщо інтерконектор почне функціонувати, ми оцінюємо обсяги поставок газу в Україну в рамках 1 млрд кубометрів. Однак, з огляду на плани Польщі щодо збільшення потужностей терміналу в Свіноуйсьце і будівництво терміналу в Гданську, ми можемо значно збільшити обсяги газу, який може бути запропонований на ринку України з боку Польщі, що забезпечить повне завантаження транзитних потужностей", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу в Варшаві.

Оржель вказав, що є домовленість про забезпечення можливості інтерконектора, а також необхідних робіт з обох боків. "Наступна робота буде проводитися на рівні експертних груп", - сказав він.

Як відомо, в грудні 2017 року "Укртрансгаз" і польська Gaz-System підписали угоду про співпрацю з підготовки ТЕО проекту об'єднання польської та української газових систем. Документ передбачає не тільки інтеграцію газотранспортних систем обох держав для збільшення обсягу імпорту газу в Україну з Європи через Польщу, а й забезпечення зберігання європейського газу в ПСГ України, його подальшої подачі споживачам з країн ЄС.

Інтерконектор має вирішальне значення для забезпечення можливості транспортування газу із запланованих "Північних воріт" (норвезький коридор і термінал СПГ) в напрямку Східної Європи. Проект дозволить значно підвищити рівень диверсифікації поставок газу для України (доступ до нових джерел природного газу, зокрема СПГ) і інтеграцію регіональних ринків газу.

Інтерконектор охоплює будівництво нового газопроводу між вузлом газу Германовичи - з польської сторони і Більче-Волиця - з української. Газопровід дозволить збільшити щорічну пропускну здатність до 5 млрд куб. м в 2020 році, коли також буде завершено розширення газотранспортної системи в Польщі. Другий етап проекту дасть можливість збільшити обсяг експорту до 8 млрд куб. м на рік, але його реалізація залежить від підтвердженого інтересу ринку.

Енергетичне співтовариство 14 жовтня 2016 року підтримало надання проекту будівництва інтерконектора статусу PMI (проекти спільної зацікавленості) ЄС.

З 6 квітня до 8 червня 2018 року "Укртрансгаз" і Gaz-System проводили оцінку попиту на потужності з транспортування газу через "перетин" Польща-Україна.

У липні 2018 року прес-служба "Укртрансгазу" повідомила, що учасники газового ринку продемонстрували значний інтерес до транспортування газу через українсько-польський "перетин" за підсумками процедури незобов’язуючої оцінки попиту, проведеної операторами ГТС ПАТ "Укртрансгаз" і Gaz-System SA (Польща).

"Обидва оператори виявили значну зацікавленість учасників ринку в транскордонних потужностях в обох напрямках. Оцінка показала такі результати: близько 3,9 млрд куб. м в напрямку "Польща-Україна"; близько 1,6 млрд куб. м. у напрямку "Україна- Польща", в довгостроковій перспективі", - зазначають у прес-службі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА