18:33 05.09.2019

СБ підтримує ідею створення в Україні агентства гарантування кредитів для фінансування купівлі землі фермерами

3 хв читати
СБ підтримує ідею створення в Україні агентства гарантування кредитів для фінансування купівлі землі фермерами

Світовий банк (СБ) пропонує уряду України розглянути створення агентства часткового гарантування кредитів як спеціального фінансового інструмента, що дасть змогу дозволить малим і середнім сільгоспвиробникам отримувати фінансування на придбання землі після запуску ринку.

"Часткове гарантування кредитних внесків - найкращий варіант для України", - сказав провідний спеціаліст фінансового сектора СБ Ваге Варданян на прес-конференції в четвер.

За його словами, щонайменше половина країн світу впровадила державні часткові гарантії (ЧГ) як спосіб полегшити доступ до кредитів, є також практика створення спеціалізованих ЧГ, призначених саме для сільського господарства, наприклад у Мексиці та Колумбії.

Для отримання ЧГ фермер звертається по позику до банку, який аналізує заяву та визначає потребу в частковому гарантуванні, далі банк звертається до агентства гарантування кредитів. Останнє перевіряє критерії відповідності та здійснює аналіз ризиків, схвалює і надає часткову кредитну гарантію, отримує комісійну оплату від банку за видачу гарантії. Далі банк надає позику, забезпечену частковими гарантіями.

Крім того, СБ зазначає, що агентство (компанія/фонд) гарантування кредитів зазвичай небанківський фінзаклад, має власні управління, менеджмент, капітал, операційні процедури. Правова структура агентства допускає змішаний тип власності на певному етапі, уряд не завжди 100-відсотковий власник. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, здійснює нагляд, як за небанківською фінансовою інституцією.

"У всьому світі агентства гарантування є державними, можливе співфінансування, державно-приватне партнерство, але йдеться про приєднання вже після першого року роботи структури", - зазначила директор СБ у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен.

За даними СБ, для часткового гарантування витрат фермерів на купівлю землі необхідно близько $500 млн.

При цьому, уточнює СБ, гарантувати пропонується до 50% суми позики. Переважно гарантії надаються не більше ніж на сім років. Цінова політика має покривати ризики, адмінвитрати та гарантувати фінансову стійкість ЧГ (орієнтовно 1,5-2,5% на рік). Максимальний кредитний leverage - 1:4.

Орієнтовно, за підрахунками СБ, до кінця жовтня цього року можна встигнути розробити й узгодити з усіма зацікавленими сторонами необхідну документацію для запуску компанії, створити компанію - в жовтні-лютому 2019 року.

Міністр фінансів Оксана Маркарова, яка була присутня на прес-конференції, зазначила, що наразі міністерство відпрацьовує всі можливі інструменти підтримки агробізнесу, зокрема й такі, як створення агентства часткового гарантування.

"Якщо в нас будуть міжнародні партнери, які будуть готові дофінансувати фонд разом із державою, тоді опція його створення стає більш пріоритетною, тому що ми зможемо швидше зібрати ресурс, якщо тільки на держрезерви - то є кілька опцій. Якщо йти за повною процедурою створення фонду, то це не швидкий процес", - додала Маркарова.

Крім того, вона зазначила, що наразі Мінфін виконує аналіз витрат – дивиться, як можна переорієнтувати нинішні програми на підтримку фермерів, зокрема й на купівлю землі.

У свою чергу директор департаменту фінансової стабільності Національного банку України Віталій Ваврищук зазначив, що ідея створення в Україні фонду часткового гарантування обговорюється вже понад рік, і Нацбанк підтримує цю ініціативу.

"Ми завжди були великими прихильниками ідеї відкриття ринку землі. Ідея заснування фонду часткового гарантування обговорюється понад рік, і ми її ми підтримуємо. Ми вважаємо, що це буде ефективний інструмент, який дасть змогу малим компаніям отримати банківське кредитування. Я розумію, що ми підходимо до фінальної стадії визначення дизайну фонду. НБУ готовий продовжувати дискусії, думаю, цей інструмент доведе свою ефективність", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА