18:10 10.09.2019

Вартість сигарет після ухвалення законопроекту №1210 може зрости у 2,5-3 рази з початку 2020 р. - тютюновий бізнес

4 хв читати
Вартість сигарет після ухвалення законопроекту №1210 може зрости у 2,5-3 рази з початку 2020 р. - тютюновий бізнес

Ухвалення законопроекту №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України" від 30 серпня передбачає збільшення ставки акцизного податку на сигарети у 2,5 разу, що призведе до зростання цін у 2,5-3 рази - до 80-100 грн за пачку сигарет з 1 січня 2020 року, повідомила директор із зовнішніх зв'язків ПАТ "Філіп Морріс Україна" Наталія Бондаренко.

"Зміни, передбачені законопроектом №1210, становлять високі ризики і для тютюнової галузі, і для держави. Законопроект пропонує підвищити ставку акцизного податку на сигарети у 2,5 разу, що призведе до зростання цін у 2,5-3 рази - до 80-100 грн за пачку сигарет. У результаті збільшення цінового розриву з країнами-сусідами та низька купівельна спроможність громадян можуть призвести до різкого зростання рівня контрабанди", - зазначила вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За оцінками "Філіп Морріс Україна", обсяг нелегального ринку може сягнути 27 млрд сигарет, тобто близько 50% легального ринку тютюнових виробів.

"Це спричинить значне зниження продажу легальними виробниками, а держава, відповідно, не отримає очікуваних доходів від акцизного податку від тютюнової індустрії. Ми вже спостерігали наслідки політики 30-40-відсоткового щорічного підвищення ставок акцизу за минулі чотири роки - зростання нелегального ринку всемеро за цей період. Тому вважаємо, що підвищення ставок акцизного податку не дасть змоги утримати легальний ринок на нинішньому рівні", - зауважила Бондаренко.

Директор із зовнішніх зв'язків "Філіп Морріс Україна" звернула увагу, що законопроект також пропонує вчетверо підвищити ставки оподаткування на тютюновмісні вироби для нагріву, змінивши при цьому і підхід до оподаткування цієї категорії тютюнових виробів.

"За нашими даними, понад 400 тис. курців в Україні та 11 млн людей у світі вже відмовилися від куріння сигарет на користь використання технології нагріву тютюну. Для них подорожчання продукції вдвічі стане неприємною новиною, яка може повернути їх до старих звичок", - повідомила Бондаренко.

Щодо принципів формування підходу до величини податкового навантаження, у "Філіп Морріс Україна" вважають, що варто звернутися до досвіду Великої Британії, де два роки поспіль застосовується диференційований підхід до продукції, що містить нікотин, - велике податкове навантаження застосовується до сигарет як найбільш шкідливої продукції.

У свою чергу в "JTI Україна" та "Бритіш Американ Тобакко Україна" висловили сподівання, що ця ініціатива є технічною помилкою.

"Ми сподіваємося, що це технічна помилка. Адже в чинному Податковому кодексі чітко прописано план підвищення акцизних ставок до 31 грудня 2024 року. А, відповідно до підпункту 215.3.2. Податкового кодексу, підвищення ставок до EUR90 за 1 тис. сигарет має відбутися з 2025 року", - зазначив директор з корпоративних питань і комунікацій "JTI Україна" Гінтаутас Діргела.

Керівник відділу роботи з державними органами "Бритіш Американ Тобакко Україна" Юрій Рилач також занепокоєний цими положеннями законопроекту №1210.

"Сподіваємося, що наведені положення є технічною помилкою. Колосальне підвищення акцизного податку на тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) не відповідає практиці Європейського Союзу, що розділяє рівні оподаткування класичних сигарет і ТВЕН з урахуванням ступеня ризику для здоров'я споживачів", - зазначив він.

На думку Рилача, збільшення ставок акцизного податку на ТВЕН більше ніж учетверо може "вбити сегмент ринку", який тільки починає розвиватися, і розмір якого не перевищує 3% від загального ринку сигарет.

"Щодо наміру негайного збільшення ставок на сигарети до рівня ставок, передбачених на 2025 рік, це призведе до вибухового зростання чорного ринку. Кількість українських споживачів, які можуть дозволити собі придбати пачку сигарет за 90-100 грн, дорівнює нулю. Споживачі просто перейдуть на контрабандну та контрафактну продукцію, якої, на жаль, вистачає", - зауважив він.

Керівник відділу роботи з держорганами "Бритіш Американ Тобакко Україна" зауважив, що для легальних виробників така ситуація може означати "закриття локального виробництва, звільнення працівників і вихід з ринку, прогнозований розвиток якого не може забезпечити держава".

Законопроект №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України в частині вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" авторства голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева було зареєстровано 30 серпня поточного року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" застосовуватиме графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА