19:03 10.09.2019

Фактичний показник інфляції в Україні в серпні наблизився до траєкторії прогнозу НБУ

3 хв читати
Фактичний показник інфляції в Україні в серпні наблизився до траєкторії прогнозу НБУ

Фактичний показник інфляції в серпні 2019 року наблизився до прогнозу Національного банку України (НБУ), опублікованого в "інфляційному звіті" (липень-2019), повідомляється на сайті регулятора.

"Жорстка монетарна політика залишалася вагомим фактором, який стримував фундаментальний тиск на ціни, зокрема через канал обмінного курсу", - наголошується в коментарі.

У Нацбанку зазначили, що незначне відхилення від прогнозу зумовлене, насамперед, високими темпами зростання цін на продукти харчування, зокрема, в серпні ціни на окремі овочі та продукцію тваринного походження зростали трохи швидше, ніж очікувалося.

Водночас регулятор зазначає, що відхилення було значною марою компенсовано завдяки іншим компонентам: дещо нижчою, ніж очікувалося, базовою інфляцією, зниженням цін на пальне, а також стрімкішим уповільненням зростання адміністративно-регульованих цін. Зокрема, темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки залишилися незмінними (8,9% р/р). З одного боку, й надалі дорожчали молочні продукти через зниження обсягів пропозиції сировини, стійкий попит на молочні продукти високої якості та підготовку виробників до впровадження нових гігієнічних вимог. Унаслідок посилення зовнішнього попиту збереглися високі темпи зростання цін на м’ясні продукти.

Крім цього, під впливом стійкого споживчого попиту та порівняно високих темпів зростання заробітних плат прискорилося подорожчання послуг до 13,9% р/р. Зокрема, дещо вищими темпами збільшувалися ціни на послуги ресторанів та кафе, мобільного зв’язку, закладів культури, амбулаторних послуг.

Скорочення поголів'я і посилення зовнішнього попиту зумовило подорожчання продукції тваринництва, а саме молока, яловичини та свинини. Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося до 10,9% р/р. Водночас у серпні на тлі гарного врожаю знизилися ціни на кавуни, завдяки значній пропозиції уповільнилося зростання цін на цибулю, помідори, огірки, кабачки та інші овочі.

У серпні знизилися також темпи зростання адміністративно регульованих цін - до 14,8% р/р, зокрема за рахунок здешевлення вартості природного газу на світових ринках і зміни методології розрахунку тарифів для домогосподарств. Через цю саму причину, а також з урахуванням сприятливої ситуації на валютному ринку ціни на пальне продовжували знижуватися (на 3,2% р/р).

Водночас ціни на тютюнові вироби та алкогольні напої залишилися на рівні липня.

Як повідомлялося, у своєму липневому звіті НБУ прогнозував, що споживча інфляція знизиться до 6,3% до кінця цього року, а на початку 2020 року досягне цільового діапазону - 5% з відхиленням на один 1 п. п. у той чи інший бік, а середньострокової мети 5% - наприкінці 2020 року.

Згідно з даними Держслужби статистики споживчі ціни в Україні після падіння в липні 2019 року на 0,6% у серпні знизилися ще на 0,3%, а в річному вимірі інфляція знизилася за підсумками серпня до 8,8% з 9,1% за підсумками липня.

Базова інфляція в серпні, як і в липні 2019 року, становила "мінус" 0,1%.

Від початку року споживчі ціни в Україні зросли на 2,7%, тоді як базова інфляція становила 2,1%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА