20:26 10.09.2019

Ухвалення законопроекту №1210 може спричинити зростання тіньового сегмента економіки

2 хв читати
Ухвалення законопроекту №1210 може спричинити зростання тіньового сегмента економіки

Ухвалення законопроекту №1210 може призвести до збільшення тіньового сегмента економіки, підвищення попиту на конвертаційні центри та посилення корупції, свідчить висновок Державної регуляторної служби (ДРС).

"Законопроект 1210 пропонує вчетверо збільшити штрафи для платників податків за порушення у сфері адміністрування податків, упровадити низку нових штрафів, зокрема за відсутність реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних на операції з постачання товарів або послуг, які звільняються від сплати податку на додану вартість, тощо. При цьому терміни проведення контролюючим органом виїзних перевірок збільшуються для всіх груп платників податків, зокрема і малих підприємців", - ідеться в повідомленні на сайті відомства у вівторок.

Безпідставне ускладнення взаємодії підприємців із контролюючим органом і підвищення штрафних санкцій може спровокувати корупційні ризики та збільшити тиск на бізнес, зазначила ДРС.

"Унаслідок застосування законопроекту можуть виникати ситуації, коли штраф розміром 3,4 тис. грн перевищуватиме суму ПДВ або обсяг постачань за такою податковою накладною або розрахунком коригування", - пояснює ДРС.

Крім цього, документ пропонує скасувати персональну відповідальність посадової чи службової особи контролюючого органу перед державою за неправомірні рішення, дії або бездіяльність цієї посадової особи.

Поряд із цим автори законопроекту пропонують скасувати черговість погашення податкового боргу, а саме сплату коштів платника податків насамперед у рахунок погашення боргу, потім на сплату штрафу й лише потім - пені. На думку ДРС, це може повернути компанії до практики погашення пені, а це створить штучні умови для накопичення податкового боргу.

Держрегуляторна служба також відзначає можливі ризики додаткового тиску на бізнес через зміни у визначення "пов'язаної особи".

"Для того щоб досягти статусу пов'язаної особи, буде достатньо, щоб чисті активи українського підприємства були в 3,5 разу меншими порівняно з кредиторською заборгованістю будь-якого іноземного постачальника", - зазначає служба.

Законопроект із поправками до Податкового кодексу щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей у податковому законодавстві №1210 зареєстрував голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу") 30 серпня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА