18:03 11.09.2019

Кабмін може затвердити модель анбандлінгу "Нафтогазу" до тристоронніх переговорів

2 хв читати
Кабмін може затвердити модель анбандлінгу "Нафтогазу" до тристоронніх переговорів

Кабінет Міністрів України може затвердити модель відокремлення газотранспортної системи (ГТС) від НАК "Нафтогаз України" до наступних тристоронніх переговорів у форматі Україна-ЄС-РФ, запланованих на 19 вересня, повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

"Ми досягли непоганої швидкості в цьому процесі. Ми намагаємося знайти правильне рішення і навіть раніше, ніж відбудуться тристоронні переговори 19 вересня. Я переконаний, що ми незабаром будемо готові представити загальну картину анбандлінгу. Є навіть амбіція щодо того, щоб на наступному засіданні Кабміну було ухвалено рішення про анбандлінг", - сказав він під час прес-конференції Naftogaz-Gazprom: Energy Security, Gas Transit and European Integration у Києві у вівторок.

За словами міністра, за модель відокремлення ГТС прийнято Ownership unbundling. Водночас він уточнив інших деталей очікуваного рішення, зокрема, хто стане власником оператора ГТС.

У свою чергу виконавчий директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко уточнив журналістам, що НАК не буде власником ні газотранспортного оператора, ні газотранспортної системи.

"ГТС є власністю держави, але наявна нормативна база не дозволяє навіть відокремленому оператору мати контрактні відносини з державою як власником цієї ГТС, які відповідали б європейським правилам, щоб він мав достатню свободу щодо управління газотранспортною системою. Тому наразі європейські інституції дивляться на цю проблему й вирішують, як у таких умовах називати модель відокремлення оператора", - пояснив він.

Як повідомлялося, відокремлення незалежного оператора ГТС заплановане з 1 січня 2020 року. "Нафтогаз" наполягав на проведенні анбандлінгу за моделлю ISO (Independent System Operator), яка забезпечує захист інтересів України в рамках арбітражу проти "Газпрому" на $12 млрд. ISO на відміну від моделі OU (Ownership unbundling), на якій наполягав Кабінет Міністрів Гройсмана, не потребує приватизації ГТС України.

Навесні 2019 року НАК "Нафтогаз України", АТ "Укртрансгаз" і ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) підписали угоду про створення спільної робочої групи з п'ятьма провідними європейськими операторами, зацікавленими в підтримці процесу анбандлінгу й подальшій участі в управлінні українською ГТС. До робочої групи входять GRTgaz S.A. (Франція), N.V. Nederlandse Gasunie (Нідерланди), Snam S.p.A. (Італія), Eustream a.s. (Словаччина) і Fluxys S.A. (Бельгія).

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА