Економіка

Більш агресивне зниження облікової ставки 4 вересня підтримав лише один із вісьмох членів монетарного комітету НБУ

Зниження облікової ставки на 0,5 процентного пункту (з 17% до 16,5% річних) на засіданні комітету з монетарної політики (КМП) Нацбанку 4 вересня підтримали семеро з вісьмох учасників засідання, йдеться у підсумках дискусії комітету.

"Більш агресивне зниження облікової ставки (на 1 п.п.) підтримав один член КМП", - повідомляється на сайті НБУ в понеділок.

На думку одного з учасників дискусії, агресивне зниження облікової ставки (на 1 п.п.) є логічним кроком з огляду на продовження глобальних торговельних конфліктів, які зумовлюють пом’якшення монетарної політики центральними банками розвинених країн і створюють можливості для стрімкішого пом’якшення монетарної політики в економіках, що розвиваються, зокрема і в Україні.

Водночас, на думку інших учасників дискусії, монетарна політика має залишатися більш зваженою та послідовною.

"Це є основною передумовою підвищення довіри до її цілі з забезпечення цінової стабільності в країні. Також це закладає міцніший фундамент для стійкого зниження відсоткових ставок за кредитами, ніж агресивніше пом’якшення монетарної політики для досягнення короткочасних позитивних ефектів", - зазначено в повідомленні.

Учасники дискусії, як і раніше, очікують зниження інфляції до мети 5%, хоча значний проінфляційний тиск із боку високих темпів зростання реальної заробітної плати та стійкого зростання споживання продовжує зберігатися.

Водночас зміцнення гривні, зниження цін на нафту й газ можуть мати значніший дезінфляційний ефект, ніж передбачає липневий макропрогноз регулятора.

Члени комітету зазначили, що реалізація анонсованих економічних і законодавчих ініціатив нового уряду може сприяти поліпшенню інвестиційного економічного середовища і, відповідно, збільшенню потенціалу економічного зростання.

Вони, зокрема, уточнили, що за умови більш оптимістичного розвитку подій монетарна політика може пом'якшуватися вже поточного року. Однак чинники, що сприяють більш агресивному зниженню облікової ставки, зможуть справити свій вплив на неї вже у 2020 році.

Як повідомлялося, НБУ з 6 вересня знизив облікову ставку до 16,5% річних з рівня 17% річних, на якому вона перебувала з 19 липня цього року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ