13:14 16.09.2019

НБУ прогнозує підписання нової програми співпраці України і МВФ до кінця року - Рожкова

2 хв читати
НБУ прогнозує підписання нової програми співпраці України і МВФ до кінця року - Рожкова

Національний банк України (НБУ) прогнозує підписання нової програми співпраці України і Міжнародного валютного фонду (МВФ) до кінця року, повідомила перший заступник НБУ Катерина Рожкова.

"Ми дійсно очікуємо, що до кінця року програму буде підписано", - сказала вона журналістам у понеділок.

Відповідаючи на запитання про параметри програми, вона повідомила, що програма може бути трирічною.

"Стосовно обсягів (програми), то тут важливо розуміти, скільки нам треба, а це ми зможемо чіткіше сказати, коли попрацюємо з проектом (державного) бюджету", - додала Рожкова.

Як раніше повідомлялося з посиланням на прогнози Нацбанку України, обсяг програми розширеного фінансування з МВФ може становити від $5 млрд до $10 млрд.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" кілька джерел, близьких до переговорного процесу, нині обговорюється обсяг програми ближче до нижньої межі цього діапазону.

Як повідомлялося з посиланням на представника Фонду Джеррі Райса (Gerry Rice), місія МВФ прибула до Києва 11 вересня, планує працювати приблизно до 26 вересня, за підсумками роботи місії очікується комюніке.

"Один із важливих елементів дискусії - ефективна антикорупційна структура (framework)", - зазначив він.

За його словами, місія проведе консультації з Україною щодо статті IV статуту МВФ.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук повідомив, що метою переговорів з місією є отримання staff agreement (рекомендації раді директорів) для відкриття нової програми співпраці для України до кінця року. Раніше він зазначав, що планується провести переговори щодо нової три-чотирирічної програми співпраці.

Поточну програму співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by було затверджено 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (майже $1,4 млрд) надано одразу, тоді як умовою виділення решти коштів є успішні піврічні перегляди програми у 2019 році.

Місія МВФ працювала в Україні в травні, проте поїхала без рекомендацій щодо виділення чергового траншу. Голова місії МВФ Рон ван Роден заявив про її готовність повернутися в Київ після парламентських виборів і формування нового уряду. Водночас експерти МВФ дійшли висновку щодо реалістичності грошово-кредитної та податково-бюджетної політики, зазначив Рон ван Роден.

Одним з основних проблемних питань під час візиту місії в травні було ухвалення нової редакції закону про відповідальність за незаконне збагачення після скасування попередньої Конституційним Судом у лютому цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На одній із ТЕС у понеділок виникла пожежа - Міненерго

"Автомагістраль-Південь" візьме участь у будівництві аеропорту поруч із Бухарестом

Майже третина опитаних українців вважає розслідування порушень законів підприємцями як тиск на бізнес - соцопитування КМІС

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА