13:37 17.09.2019

Європарламент підтримав кандидатуру Лагард на посаду голови ЄЦБ

2 хв читати
Європарламент підтримав кандидатуру Лагард на посаду голови ЄЦБ

Європейський парламент у вівторок на пленарній сесії в Страсбурзі проголосував за рекомендацію про призначення на посаду майбутнього голови Європейського центрального банку (ЄЦБ) француженки Крістін Лагард.

Обговорення кандидатури відбувалося за відсутності Лагард на пленарній сесії. Голосування було таємним.

На підтримку Лагард було подано 394 голоси. Проти проголосували 206 депутатів. 49 утрималися.

"Я сподіваюся, що це дасть змогу нам продовжувати чудову співпрацю між трьома інститутами (Радою ЄС, Єврокомісією та Європарламентом - ІФ) за повної поваги ролі кожного інституту і з пані Крістін Лагард на чолі ЄЦБ", - так оцінив думку ЄП заступник голови ЄК з євро і фінансової стабільності Валдіс Домбровскіс, який доповідав від імені Європейської Комісії (ЄК) кандидатуру Лагард.

Лагард народилася 1 січня 1956 року в Парижі. Свою кар'єру розпочинала як адвокат. В останні два десятиліття її діяльність була пов'язана з торговельно-економічною сферою. У 2005 році Лагард було призначено міністром зовнішньої торгівлі Франції. У 2007 році - міністром сільського господарства. Потім, до 2011 року, вона керувала Міністерством економіки, фінансів і зайнятості й була першою жінкою на цій посаді.

Із липня 2011 року Лагард виконувала обов'язки директора-розпорядника МВФ, ставши першою жінкою на чолі цієї міжнародної фінансової організації. У лютому 2016 року її затвердили на другий мандат на цій посаді.

На саміті ЄС Лагард було рекомендовано на посаду голови ЄЦБ. "Європейська рада вважає Крістін Лагард прийнятною кандидатурою для виконання функції голови Європейського центрального банку за умови отримання необхідних рекомендацій і думок відповідно до договору (про Євросоюз - ІФ)", - йшлося в постанові Євроради від 2 липня 2019 року.

16 липня Лагард оприлюднила заяву, в якій повідомила про намір залишити МВФ 12 вересня.

Очікується, що Європейська рада ухвалить остаточне рішення на жовтневому саміті ЄС на основі рекомендацій Ради ЄС, консультацій з Європейським парламентом та Радою керуючих ЄЦБ.

Термін дії повноважень голови ЄЦБ становить вісім років без права продовження. У разі успішного завершення всіх процедур Лагард змінить нинішнього голову ЄЦБ італійця Маріо Драгі 1 листопада 2019 року. Француженка буде першою жінкою і на цій посаді.

За негласною традицією директором-розпорядником МВФ обирається представник однієї з європейських країн. Іншим системоутворювальним інститутом післявоєнної світової фінансової системи - Світовим банком - у свою чергу, за неписаним правилом, керує американець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА