11:29 18.09.2019

"Укрзалізниця" хоче реформувати систему закупівель шляхом упровадження корпоративної сертифікації CIPS

2 хв читати
"Укрзалізниця" хоче реформувати систему закупівель шляхом упровадження корпоративної сертифікації CIPS

АТ "Укрзалізниця" розпочала стратегічну програму трансформації закупівель, повідомив глава компанії Євген Кравцов.

"Сьогодні ми отримали "зелене світло" для повного перезавантаження. І оголошуємо про стратегічну програму трансформації закупівель. Було багато прізвищ (частина з них уже з'явилася в ЗМІ), які тривалий час заважали процесу. Наразі ситуація кардинально інша. Й основне завдання - виправдати довіру та реалізувати необхідні зміни в компанії", - написав він у Facebook.

Кравцов вважає, що нинішня система закупівель в "Укрзалізниці" вкрай неефективна й давно застаріла.

За його даними, компанія щорічно закуповує товарів і послуг на 28 млрд грн, у понад 10 тис. контрагентів, має більше ніж 40 тендерних комітетів і проводить понад 20 тис. тендерів (з яких лише половина - успішні).

Згідно з оприлюдненою Кравцовим презентацією майбутньої стратегії закупівель залізничної компанії, "Укрзалізниця" планує впровадити провідні світові практики корпоративного управління закупівлями, зокрема, здійснити корпоративну сертифікацію CIPS, підвищити ефективність персоналу, встановити необхідний рівень централізації, локалізації та аутсорсингу послуг.

У презентації також зазначено, що компанія планує працювати за операційною моделлю Centre Led Plus (рекомендованою CIPS).

"Протягом усього 2019 року наші тендери систематично блокуються. Тут усе просто: закупівлю в мільйони може зупинити на три тижні скарга за 5 тис. грн. Процес максимально простий і доступний", - пояснив Кравцов.

За його словами, найяскравіше це простежується на прикладі закупівель пального, де "Укрзалізниця" - найбільший споживач дизеля (на рік закуповує на 8-9 млрд грн).

"Нам потрібні інструменти для того, щоб недобросовісні постачальники мали обмеження на участь у тендерах. Останній приклад кризи - коли всім відомі "Трейд Коммодіті" й SOCAR вирішили заблокувати закупівлі пального. Але в Антимонопольному комітеті України ми довели, що їхні скарги абсолютно безпідставні", - наголосив глава компанії.

Він також повідомив, що за реформування системи закупівель компанії відповідатиме новий директор із закупівель "Укрзалізниці" Сергій Довгаленко.

Наразі "Укрзалізниця" почала розвивати майданчики для максимальної відкритої комунікації з постачальниками й активістами.

CIPS - британський інститут у сфері закупівель і управління ланцюгами постачань. Метою цієї організації є просування і розвиток високих стандартів професійної майстерності та сумлінності серед усіх, хто займається закупівлями й управлінням ланцюгами постачань. Інститут створює стандарти закупівель, що їх успішно використовують ООН, Світовий банк, МВФ та інші міжнародні організації, представники яких також є членами CIPS.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА