12:15 18.09.2019

Кабмін на засіданні 18 вересня планує затвердити новий план відокремлення ГТС України

2 хв читати
Кабмін на засіданні 18 вересня планує затвердити новий план відокремлення ГТС України

Кабінет Міністрів України на засіданні в середу може затвердити новий план відокремлення діяльності з транспортування природного газу від НАК "Нафтогаз України".

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", газотранспортні активи АТ "Укртрансгаз" мають бути передані ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ), який і подасть запит регулятору на отримання сертифікації оператора ГТС.

Паралельно деякі міністерства здійснюватимуть підготовку законопроекту, який урегулює можливість відокремлення діяльності з транспортування газу. Документ має бути винесений на розгляд Кабміну до середини жовтня.

У разі затвердження Верховною Радою необхідних змін до законодавства ОГТСУ з 1 січня 2020 року передано відповідне газотранспортне майно терміном на 15 років.

Уповноваженим органом управління газотранспортним майном планується визначити Міністерство фінансів.

Із затвердженням нового плану відокремлення чинні постанови Кабміну №496 від 1 липня 2016 року і №800 від 9 листопада 2016 року про анбандлінг і реструктуризацію НАК "Нафтогаз України" втратять чинність.

Раніше міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель повідомив, що уряд може затвердити модель відокремлення газотранспортної системи (ГТС) від НАК "Нафтогаз України" до наступних тристоронніх переговорів у форматі Україна-ЄС-РФ, запланованих на 19 вересня. За його словами, за модель відокремлення ГТС взято Ownership unbundling.

Як повідомлялося, відокремлення незалежного оператора ГТС заплановане з 1 січня 2020 року. "Нафтогаз" наполягав на проведенні анбандлінгу за моделлю ISO (Independent System Operator), яка забезпечує захист інтересів України в рамках арбітражу проти "Газпрому" на $12 млрд. ISO, на відміну від моделі OU (Ownership unbundling), на якій наполягав Кабінет Міністрів Гройсмана, не потребує приватизації ГТС України.

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА