13:57 18.09.2019

Кабмін оновив план анбандлінгу "Нафтогазу"

2 хв читати
Кабмін оновив план анбандлінгу "Нафтогазу"

Кабінет Міністрів України оновив план відокремлення діяльності з транспортування природного газу від НАК "Нафтогаз України", повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель на брифінгу в Києві у середу.

"Ми сьогодні оновили план анбандлінгу, заклали чіткі терміни, заклали чітку відповідальність кожної зі сторін (відповідальних за виконання - ІФ)", - сказав він.

Оржель зазначив, що ухвалене рішення задовольняє європейські вимоги й підтримано НАК "Нафтогаз України", керівництво якої конфліктувало з Кабміном Володимира Гройсмана в частині вибору моделі анбандлінгу.

Як повідомлялося, за даними агентства "Інтерфакс-Україна", газотранспортні активи АТ "Укртрансгаз" мають бути передані ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ), який і подасть запит регулятору на отримання сертифікації оператора ГТС.

Паралельно деякі міністерства здійснюватимуть підготовку законопроекту, який урегулює можливість відокремлення діяльності з транспортування газу. Документ має бути винесено на розгляд Кабміну до середини жовтня.

У разі затвердження Верховною Радою необхідних змін до законодавства ОГТСУ з 1 січня 2020 року передано відповідне газотранспортне майно терміном на 15 років.

Уповноваженим органом управління газотранспортним майном планується визначити Міністерство фінансів.

Із затвердженням нового плану відокремлення чинні постанови Кабміну №496 від 1 липня 2016 року і №800 від 9 листопада 2016 року про анбандлінг і реструктуризацію НАК "Нафтогаз України" втратять чинність.

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА