07:41 19.09.2019

Черговий раунд тристоронніх консультацій щодо майбутнього транзиту газу через Україну відбудеться в Брюсселі

2 хв читати
Черговий раунд тристоронніх консультацій щодо майбутнього транзиту газу через Україну відбудеться в Брюсселі

Третій раунд консультацій на політичному рівні за участю Росії і України про майбутнє транзиту газу через Україну після 2019 року пройде в четвер в Брюсселі. Попередні консультації проводилися 17 липня 2018 року і 21 січня 2019 року.

У релізі Єврокомісії напередодні зустрічі детально перераховується її порядок денний: "основна увага буде приділена таким питанням: інкорпорація норм ЄС у сфері енергетики в майбутню рамкову угоду; доцільний термін дії майбутнього контракту; необхідні обсяги поставок з можливістю їх зміни; тарифи".

Напередодні засідання Марош Шефчович, заступник голови Європейської Комісії, який займається питаннями створення Енергетичного союзу, проведе двосторонні зустрічі з делегацією України, яку очолює Міністр енергетики Олексій Оржель, і з делегацією Росії, яку очолює Міністр енергетики Олександр Новак. Також будуть присутні глави "Нафтогазу" і "Газпрому".

Марош Шефчович днем раніше заявив: "Я переконаний, що успіх консультацій направить потужний позитивний сигнал ринку і споживачам напередодні зимового сезону".

У середу також прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков зауважив: "Не варто очікувати від цієї зустрічі якихось конкретних домовленостей, безумовно, там потрібно вести ще багато кропіткої роботи. Це питання економічної доцільності, тому профільні відомства будуть домовлятися".

Також безпосередньо в день перед зустріччю Кабінет міністрів України поновив план відокремлення від НАК "Нафтогаз України" діяльності з транспортування природного газу для виконання взятих країною зобов'язань у рамках угоди про асоціацію з Європейським союзом.

Новим оператором ГТС України буде АТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) під управлінням Міністерства фінансів (а не Мінекоенергії). ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ, 100% "дочка" АТ "Укртрансгаз"), яке з 1 липня 2019 року здійснює функції з експлуатації ГТС, буде передано у власність МГУ. Одночасно з переходом ОГТСУ у власність "МГУ" держава передасть новому оператору в управління газотранспортну систему.

Новий оператор зможе повноцінно працювати з 1 січня 2020 року. Нова модель анбандлінгу НАК відповідає вимогам Третього енергопакета, що відкриває дорогу для підписання нового транзитного договору у відповідності до європейських правил, впевнені в Києві.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА