16:29 19.09.2019

ВР продовжила на 3 роки дію закону про фінансову реструктуризацію

2 хв читати
ВР продовжила на 3 роки дію закону про фінансову реструктуризацію

 Верховна Рада України в четвер продовжила дію закону "Про фінансову реструктуризацію" на три роки.

За відповідне рішення проголосували 300 народних депутатів.

Як повідомляється на сайті Національного банку України (НБУ), підтриманий депутатами законопроект також передбачає уточнення законодавства з метою більш оптимального проведення банками відповідних процедур. Зокрема, дозволено проводити спільну процедуру реструктуризації для кількох боржників, які є пов'язаними особами, але мають різних кредиторів, уточнено умови відступлення прав вимоги в процедурі фінансової реструктуризації та норми щодо концентрації, що має полегшити процедуру реструктуризації в частині погодження з Антимонопольним комітетом України. Крім того, уточнено норми щодо визначення моменту відшкодування втрат кредиторів, що передбачає задоволення вимог за рахунок іпотеки.

Як зазначено в повідомленні, наступним не менш важливим завданням Нацбанк вважає створення повноцінного вторинного ринку проблемних боргів та розбудову відповідної інфраструктури. "Необхідно не лише вирішувати питання роботи з наявною проблемною заборгованістю, а й думати про майбутнє. З активізацією кредитування неминуче з'являтимуться і нові непрацюючі кредити, тому необхідно створити цивілізовані умови та інструменти для ефективної роботи з NPL, щоб не допускати їх накопичення на балансах банків у майбутньому", - наводить прес-служба НБУ слова першого заступника глави НБУ Катерини Рожкової.

За її словами, вирішенню цього завдання сприятиме внесення до ВР і подальше ухвалення законопроекту щодо діяльності з управління заборгованістю, розробленого в співпраці з Європейським банком реконструкції і розвитку. Він врегулює питання роботи компаній з управління заборгованістю, що разом з імплементацією закону про банкрутство і захист прав кредиторів створить повноцінні умови для роботи з проблемними боргами.

У 2016 році було ухвалено закон "Про фінансову реструктуризацію", завдяки якому було створено механізм добровільної позасудової реструктуризації заборгованостей підприємств-позичальників.

За даними НБУ, з 2016 року банки здійснили реструктуризацію боргу на понад 30 млрд грн за процедурою фінансової реструктуризації, яка визначена цим законом. Переважна більшість угод припадає на державні банки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА