19:42 19.09.2019

Новак: впевнений, знайдемо всі рішення, щоб поставки газу в ЄС з 1 січня не переривалися

2 хв читати
Новак: впевнений, знайдемо всі рішення, щоб поставки газу в ЄС з 1 січня не переривалися

Консультації РФ-ЄК-Україна пройшли конструктивно, обговорювалися питання транзиту і поставок газу в ЄС через Україну, повідомив журналістам глава Міненерго РФ Олександр Новак за підсумками консультацій.

"Щойно закінчилися консультації, обговорювалося питання транзиту газу після 1 січня 2020 року і обсягів поставок газу в Україну. На мій погляд, консультації пройшли дуже конструктивно, в робочому порядку. Питання поставок газу - дуже важливе питання, щоб говорити про транзит газу і обсяги, (транзиту газу - ІФ). Також обговорили питання щодо стокгольмському арбітражу ... ", - сказав міністр.

Він зазначив, що російська сторона почула від українських партнерів зацікавленість працювати з 1 січня (2020 року - ІФ).

"Ми почули від українських партнерів зацікавленість роботи з 1 січня 2020 року. Вони презентували нам нормативну базу, яка буде імплементована 1 січня 2020 року. Йдеться про європейське законодавство, яке сьогодні впроваджується в українське, про поділ "Нафтогазу України" (unbundling - ІФ ). Ми прийняли інформацію до відома, і наша позиція полягає в тому, що якщо європейське законодавство дійсно буде імплементовано, ми готові працювати і в відповідності до європейського законодавства. Це означає - готові бронювати потужності з 1 січня 2020 року ", - пояснив Новак.

"Однак ми позначили і ризики, які російська сторона бачить з точки зору термінів прийняття відповідних законів, нормативних актів, сертифікації оператора, оскільки сертифікацію повинні робити європейські органи. І тут немає жодних гарантій, що це буде зроблено вчасно. Тому ми запропонували партнерам - якщо цього не буде зроблено до 1 січня, ми зможемо запропонувати продовжити діючий контракт або підписати додаткову угоду до моменту, коли буде готова нормативна база", - продовжив він.

Новак зазначив, що РФ "готова працювати за старим контрактом, якщо Україна не зможе створити незалежного оператора ГТС".

Він сказав також, що Росії будуть передані нормативні акти, які отримає Україна для імплементації від Єврокомісії, щоб оцінити - "дійсно це законодавство відповідає європейському". "Газпром" давно працює на європейському ринку і важливо, щоб це дійсно було європейське законодавство, ніяких не було відхилень, які могли б нести ризики", - зазначив Новак.

"Ми підкреслюємо, що європейським споживачам будуть своєчасно поставлені необхідні обсяги відповідно до умов договору. І для цього, зокрема, ми готові використовувати на економічно доцільних умовах газотранспортну систему України відповідно до законодавства, прийнятого в Україні", - заявив він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА