18:42 23.09.2019

Прозорість структури власності буде визначальним фактором під час оцінювання страховика - Рожкова

2 хв читати
Прозорість структури власності буде визначальним фактором під час оцінювання страховика - Рожкова

Прозорість структури власності буде визначальним фактором під час оцінювання страхових компаній, оскільки вони працюють у тому чи іншому вигляді із залученими коштами, повідомила перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Прозорість структури власності потрібно буде забезпечити. Звісно ж, для страхових компаній це буде більш принциповим питанням, і ми будемо більш наполегливі в цьому бажанні", - зазначила вона.

За словами Рожкової, досвід корпоративного управління в банках показує, хто і як насправді приймає рішення. І навіть без документів, що підтверджують, хто власник, видно, в чиїх інтересах ухвалюються ті чи інші рішення.

"Ринок у нас, незважаючи на велику кількість гравців, насправді невеликий, тому дуже багато речей, навіть завуальованих під "футбольну команду", є прозорими, відомими ринку", - сказала перший заступник голови НБУ.

Водночас, зазначила вона, це не означає, що завтра всі компанії мають стати прозорими - на це відведено дев'ять місяців перехідного періоду, а потім, коли вимоги НБУ буде вже деталізовано, страховикам нададуть ще якийсь період часу для їх виконання.

"Можна починати сьогодні, можна не чекати. У новому законопроекті будуть вимоги до прозорої структури власності, вимоги до капіталу", - сказала Рожкова.

За її словами, питання того, наскільки швидко українське законодавство буде адаптовано до європейського в частині вимог до капіталу для страховиків, можна буде вирішити лише після його обговорення з ринком.

"У нас немає мети поставити європейський рівень і просто виключити більшу частину ринку. Навпаки, необхідно поступово адаптувати всіх до європейських вимог і зробити цей ринок нормальним. Тому що на сьогодні потенціал страхового ринку колосальний. Я згадую 2007 рік - золотий вік страховиків, коли авто та іпотека давали велику кількість договорів і премій. І все це обрушилося, на жаль, і не переросло в еволюційний шлях розвитку ринку. Тоді імпульс надала банківська система. Але ж насправді страховий ринок, який нормально функціонує, приносить додану вартість усім учасникам процесу", - зазначила Рожкова, наголосивши, що перспективи у страхового ринку колосальні й для всіх гравців на 100% знайдеться "шматок пирога", головне, щоб це була якісна послуга.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА