13:59 24.09.2019

Госпсуд Києва переніс розгляд позову Коломойського про повернення йому акцій ПриватБанку на 1 жовтня

3 хв читати
Госпсуд Києва переніс розгляд позову Коломойського про повернення йому акцій ПриватБанку на 1 жовтня

Господарський суд Києва 24 вересня розпочав розгляд по суті позову екс-акціонерів ПриватБанку (Київ) Ігоря Коломойського і Triantal Investments Ltd. про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року між Мінфіном та особами, що були на той момент акціонерами банку, й оголосив перерву до 1 жовтня.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна" з суду, засідання призначено на 14:00 1 жовтня.

"Сьогодні відбулося слухання справи по суті, перше судове засідання. Сторони виступили із доповідями. Також виступив і Національний банк проти задоволення позову в повному обсязі та зазначив, що повернення акцій його попереднім власникам відповідно до закону про систему гарантування вкладів фізосіб є неможливим", - повідомив представник НБУ за дорученням Віктор Григорчук.

За його словами, на наступному засіданні триватиме вивчення матеріалів справи, можливо, буде надано коментарі на вимогу суду.

"З урахуванням складності процесу, з урахуванням великого обсягу документів, які є доказом, ми просили проводити розгляд справи колегіально. Потрібно розуміти, що вперше подібну справу розглядає суд України... вперше застосовують ті чи інші норми права. Відмовили (у колегіальному розгляді справи - ІФ)", - зазначив юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв.

Він пояснив, що за колегіального розгляду справи щонайменше троє людей можуть ухвалювати рішення.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Коломойський і Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови і влив у його капітал понад 155 млрд грн. Екс-власники банку вважають здійснену націоналізацію, внаслідок якої вони повністю втратили свої акції, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування збитків.

Наприкінці лютого 2019 року Госпсуд Києва з другої спроби прийняв до розгляду позов Коломойського і Triantal, що володіли відповідно 41,6572% та 16,5748% акцій ПриватБанку, про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року. Cуд також задовольнив клопотання позивачів і зажадав у відповідачів - Мінфіну, Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) і державного Укргазбанку - надати до 26 березня зазначений договір купівлі-продажу.

Під час слухань 9 квітня позивачі заявили клопотання про розширення переліку своїх вимог пунктом щодо повернення їм акцій ПриватБанку, і суд задовольнив це клопотання. Водночас суд відхилив клопотання Мінфіну, який просив залишити позовну заяву без розгляду.

Тоді ж до списку відповідачів було додано Нацбанк України, НКЦПФР, ПриватБанк, а також зберігачів Укрексімбанк та "Солід Дніпро".

Потім засідання суду за позовом неодноразово переносили, а клопотання відповідачів про відвід судді Людмили Шкурдової відхиляли.

Нині сторони провадять також численні інші судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях. Зокрема, Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського скасував рішення про націоналізацію ПриватБанку, а Кабмін, Нацбанк і сам банк у травні оскаржили це рішення.

Окрім того, в липні відбувся розгляд апеляційної скарги в Лондонському суді у спорі між ПриватБанком і його екс-акціонерами, оскільки Високий суд Лондона 4 грудня 2018 року визнав таким, що не відповідає його юрисдикції позов ПриватБанку. Суд також вирішив скасувати виданий як забезпечувальний захід міри наказ про всесвітній арешт активів Коломойського та Боголюбова і ще шести компаній на суму понад $2,5 млрд, проте він залишається в силі до розгляду апеляції. Оголошення рішення очікується не раніше за жовтень цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА