14:23 25.09.2019

Кабмін 25 вересня внесе до ВР законопроект про обіг земель сільгосппризначення

2 хв читати
Кабмін 25 вересня внесе до ВР законопроект про обіг земель сільгосппризначення

Кабінет Міністрів України 25 вересня внесе до Верховної Ради законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

"Ухвалили перший проект закону з пакета щодо земельної реформи, сьогодні внесемо його до парламенту. Ще низку законів внесуть до парламенту народні депутати, які працюють із нами в одній робочій групі, ці закони доповнять пакет", - сказав він на брифінгу за підсумками засідання уряду в середу.

На думку прем'єра, мораторій на продаж с/г земель має бути скасовано не відразу.

"Є низка ризиків, є низка речей, які ми маємо зробити до того, як мораторій буде знято. Ми орієнтуємося на те, що мораторій має бути знято з 1 жовтня наступного року. До цього часу у нас є рік, ми маємо зробити кілька речей . По-перше, навести порядок у Державному земельному кадастрі. Сьогодні ми зробили перший крок до цього. Сподіваюся, протягом наступних десяти днів на конкурсі ми виберемо сильного менеджера, який наведе там порядок досить швидко", - зазначив Гончарук.

По-друге, сказав він, необхідно надати українському фермеру доступ до дешевих ресурсів.

"У нас вже готові додаткові законопроекти, ми їх допрацьовуємо з депутатами. Їх як частину пакету буде на наступному тижні подано до Верховної Ради", - зазначив прем'єр.

Як повідомлялося, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства 20 вересня оприлюднило на сайті законопроект зі змінами до законодавства щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, згідно з яким купувати такі землі можуть громадяни та юрособи України, територіальні громади, держава.

Згідно з документом, заборону на продаж сільгоспземель пропонується зняти з 1 жовтня 2020 року.

Водночас законопроект пропонує позбавити права на купівлю землі фіз- та юросіб, іноземні держави, які підпадають під дію закону про санкції.

Законопроектом передбачено, що іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на землі сільгосппризначення в порядку спадкування за законом, але зобов'язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності.

Сукупна площа земель с/г призначення, що перебувають у власності громадянина або юридичної особи України, з урахуванням пов'язаних осіб у межах однієї області не повинна перевищувати 15% земель сільгосппризначення такої області та 0,5% України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА