20:41 25.09.2019

Крісталіна Георгієва очолить МВФ

2 хв читати
Крісталіна Георгієва очолить МВФ

Рада керуючих МВФ обрала Крісталіну Георгієву (Болгарія) директором-розпорядником фонду терміном на 5 років.

Георгієва, яка стане першим в історії МВФ керівником з країни з економікою, що розвивається, вступить на посаду з 1 жовтня, йдеться в повідомленні фонду.

Інтриги на виборах директора-розпорядника МВФ не було: кандидатура Георгієвої виявилася єдиною, висунутою до дедлайну 6 вересня. Навіть якщо вибори не були б безальтернативними, це не могло вплинути на їх результат, так як у країн ЄС, які висунули Георгієву, в сумі 44% голосів.

Неформальну систему, згідно з якою керівником Світового банку завжди стає американський кандидат, а директором МВФ - кандидат, підтриманий ЄС, в 2007 році намагалася зламати Росія. Тоді РФ висунула на пост глави МВФ альтернативного кандидата - колишнього керуючого ЦБ Чехії Йозефа Тошовськи. Однак тоді перемогу здобув Домінік Стросс-Кан, якого підтримали розвинені країни. У 2011 році, при висуненні Крістін Лагард (на зміну якій і приходить Георгієва), Росія не стала пропонувати альтернативу і підтримала єдиного кандидата. Георгієвій Росія також висловила підтримку.

У вересні рада керуючих МВФ прийняла рішення зняти будь-які вікові обмеження для посади директора-розпорядника. Раніше, відповідно до статуту організації, головою не могла бути обраною людина віком 65 років і старше, а чинний директор не міг продовжувати виконання обов'язків після 70-річчя. Такі правила діяли з 1951 року. Георгієвій зараз 66 років.

Раніше вона була членом Єврокомісії, а останнім часом - виконавчим директором Світового банку.

У 2004-2008 рр. Георгієва була директором і головою представництва Світового банку в Росії, після чого була підвищена до віце-президента СБ. Георгієва знає російську і не раз виступала на економічних форумах в Росії, не вдаючись до послуг перекладача.

Місце глави МВФ стало вакантним після того, як француженка Крістін Лагард склала з себе повноваження директора-розпорядника фонду через висунення на пост голови Європейського центрального банку. У перехідний період обов'язки директора виконує перший заступник Лагард американець Девід Ліптон.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА