15:22 26.09.2019

АМКУ зобов'язав чотири комунальних підприємства Києва повернути місту 35 млн грн незаконної держдопомоги

2 хв читати
АМКУ зобов'язав чотири комунальних підприємства Києва повернути місту 35 млн грн незаконної держдопомоги

Комунальні підприємства (КП) Києва "Спецжитлофонд", "Інженерний центр", "Житлоінвестбуд-УКБ" і "Житло-сервіс" повинні повернути місту 35 млн грн, які ці КП за згодою міської влади незаконно залишили собі як "утримання служби замовника", таке рішення ухвалив Антимонопольний комітет України (АМКУ) в четвер.

"Антимонопольний комітет зобов'язав Київську міськдержадміністрацію (КМДА) повернути незаконну державну допомогу, визнану неприпустимою для конкуренції (2,5% "на утримання служби замовника"). Водночас кошти, за які підрядні організації здійснюють роботи, не є державною допомогою, тобто жодних загроз будівництву та реконструкції немає", - написав голова АМКУ Юрій Терентьєв у Facebook.

Він уточнив, що йдеться про 2,5% коштів, виділених у рамках затвердженої Київською міською радою Програми економічного та соціального розвитку на 2018-2020 рр. чотирьом КП як "утримання служби замовника".

"Замість того щоб обрати організацію для організації закупівель послуг із будівництва та ремонту через конкурс (що могло б привести до економії коштів киян), КМДА своїм рішенням передає цю функцію своїм же комунальним підприємствам і "дарує" їм 2,5% коштів, виділених на будівельні роботи", - описав ситуацію голова АМКУ.

Він наголосив, що невиконання міськдержадміністрацією умов закону "Про місцеве самоврядування" призвело до надання незаконної держдопомоги КП, що, в свою чергу, спотворило економічну конкуренцію.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" Терентьєв зазначив, що це рішення фактично визнає неправомірною схему організації будівництва і фінансування в Києві плюс накладає зобов'язання повернути "незаконну держдопомогу".

Голова АМКУ нагадав, що дебютне таке рішення було щодо Вінниці, де було призначено перевізника без конкурсу, проте рішення щодо київських КП - перше такого масштабу й актуальності.

Терентьєв також наголосив, що комітет під час ухвалення рішення розглядав комунальні підприємства як незалежний суб'єкт господарювання, тоді як його опоненти намагалися представити КП як частину міста.

Як повідомлялося, зазначеною вище столичною програмою передбачено будівництво і/або реконструкцію закладів освіти та охорони здоров'я, об'єктів благоустрою та спортивної інфраструктури, житлових будинків (за програмою "Доступне житло" для учасників АТО), інженерних мереж, адміністративних будівель КМДА, Київського зоопарку (в 2019 році її бюджет визначено в 1,4 млрд грн). У рамках цієї програми "Спецжитлофонд" та "Інженерний центр" отримали по 270 млн грн, "Житлоінвестбуд-УКБ" - 900 млн грн, "Житло-сервіс" - 2 млн грн". Залишаючи собі 2,5%, далі вони направляли кошти підрядним організаціям, що відбираються на конкурсі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА