08:32 27.09.2019

МВФ продовжить дискусії з Україною про нову трирічну програму EFF найближчими тижнями

4 хв читати
МВФ продовжить дискусії з Україною про нову трирічну програму EFF найближчими тижнями

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) розпочала обговорення нової трирічної угоди про розширене фінансуванні (EFF) для України та за підсумками двотижневої роботи у Києві повідомила про плани продовжити дискусію найближчими тижнями.

"Обговорення нової програми продовжиться найближчими тижнями", - йдеться в заяві глави місії Рона ван Родена, поширеній у п'ятницю вранці.

Згідно з нею, місія провела продуктивні дискусії з питань напрямів політики для нової програми, особливо про фіскальну та грошову кредитну політику, а також про ключові заходи реформування.

"Вона (місія - ІФ) також наголосила на важливості незалежності Національного банку і забезпечення фінансової стабільності, а також необхідності докласти усіх зусиль, щоб мінімізувати фіскальні витрати, пов'язані з реорганізацією або ліквідацією банків", - зазначив глава місії.

Як повідомлялося, Україна веде переговори про можливість відкриття нової програми $5-6 млрд. Представництво української сторони до початку роботи місії припускало, що вже за її підсумками можна досягти рекомендації про відкриття нової програми. Однак, за даними джерел агентства, близьких до переговорів, негативний вплив на кінцевий результат надали останні події навколо "ПриватБанку", інформація про можливий компроміс із його екс-акціонерами без належної реакції глави держави, обшуки в банку, а також тиск на керівництво Національного банку .

Глава місії відзначив успіх України у відновленні макроекономічної стабільності та зростання економіки, усунення квазіфіскального дефіциту енергосектору, зниженні дефіциту поточного рахунку до 3-3,5% ВВП і нарощуванні міжнародних резервів більше ніж до $20 млрд.

"Обґрунтована фіскальна та грошово-кредитна політика і гнучкість обмінного курсу призвели до різкого зменшення зовнішніх і внутрішніх дисбалансів України... Рішучі заходи, вжиті для реструктуризації банківської системи, були критично важливими для економічної стабілізації та відновлення зростання", - наголошується в документі.

Проте ван Роден зазначив, що зростання у 2,5-3,5% залишається занадто низьким, щоб помітно скоротити розрив у доходах із сусідніми країнами: ВВП на душу населення (в перерахунку за ПКС) в Україні становить всього 20% від середнього у ЄС, що є другим найнижчим рівнем серед усіх країн Центральної та Східної Європи.

"Зростання стримується слабким бізнес-середовищем - із недоліками у правовій базі, повсюдною корупцією, а також тим фактом, що у великих галузях економіки домінують неефективні державні підприємства або олігархи, що стримує конкуренцію й інвестиції... Незважаючи на досягнутий прогрес у створенні нових інститутів для боротьби з корупцією, відчутних результатів ще не досягнуто", - йдеться в заяві місії МВФ.

У ній зазначається, що через погане ділове середовище інвестиції та, зокрема, прямі іноземні інвестиції в Україні значно нижчі, ніж в інших країнах регіону, що призводить до відтоку населення.

МВФ наголошує на необхідності більш потужного, стабільного і всеосяжного зростання для України, вирішальним для якого буде реалізація амбітних реформ для переходу країни до повноцінної ринкової економіки. Фонд наголошує на важливості збереження при цьому макроекономічної стабільності як основи такого зростання, що потребує проведення виваженої фіскальної політики для забезпечення прийнятного рівня боргу і підвищення ефективності та результативності держвидатків, зокрема в освіті, охороні здоров'я та адресній соціальній допомозі.

"Це також означає проведення обачної грошово-кредитної політики, націленої на подальше скорочення інфляції та накопичення резервів в умовах режиму гнучкого обмінного курсу. Критично важливим є захист фінансової стабільності з одночасним посиленням фінансового посередництва та мінімізацією вартості наслідків ліквідації банків для платників податків", - додав Рон ван Роден.

"Підйом економіки на шлях більш високого зростання також потребує прискорення структурних реформ. Це включає в себе насамперед тверде встановлення верховенства закону - зокрема за допомогою судової реформи - і рішучу протидію корупції. Не менш важливо посилити конкуренцію і відкрити ринки, особливо в енергетичному та сільськогосподарському секторах, а також знизити роль держави й олігархів в економіці", - йдеться у заяві місії.

На її думку, після минулих у цьому році виборів влада в Україні нині має можливість просувати необхідні реформи, про що вже заявило керівництво Української держави.

Нова програма за підтримки МВФ, із проханням про яку звернулася Україна до фонду, допомогла б досягненню цих цілей, надаючи якір для економічної політики та необхідні кошти для фінансування найближчими роками, йдеться в документі.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА