15:56 27.09.2019

Для реалізації стратегії "Укрзалізниці" на 5 років потрібно близько 150 млрд грн

2 хв читати
Для реалізації стратегії "Укрзалізниці" на 5 років потрібно близько 150 млрд грн

Для реалізації стратегії АТ "Укрзалізниця" (УЗ, Київ) на 2019-2023 рр. за базовим сценарієм необхідно близько 150 млрд грн інвестицій, повідомив директор зі стратегічного розвитку та інвестиційної політики компанії Антон Саболевський в інтерв'ю онлайн-проекту УЗ "12 облич стратегії УЗ".

За його словами, найбільша частка в інвестиційному портфелі "Укрзалізниці" - кредитні кошти міжнародних фінансових організацій, зокрема Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР).

Перспективними напрямами залучення інвестицій, за його словами, є розвиток припортової залізничної інфраструктури, побудова логістичних терміналів на кордоні з Євросоюзом, рухомий вантажний склад.

"Припортова інфраструктура цікавить передусім власників вантажів, оскільки значна частина експорту перевозиться залізничним транспортом. Розвиток логістичних терміналів на кордоні з ЄС також цікавить експортерів, оскільки перевантаження вантажів в Україні дешевше, ніж в Європі. Інвестиції у вантажний рухомий склад цікавлять, з одного боку, виробників такої продукції, які зазвичай допомагають "Укрзалізниці" отримати доступ до пов'язаних кредитів, а з іншого - приватних операторів рухомого складу, які вкладають кошти в оновлення власних парків вантажних вагонів", - розповів Саболевський.

Окрім цього, перспективним напрямом залучення інвестицій він вважає розвиток пасажирських вокзалів.

"Сьогодні вже опрацьовуються пілотні інвестиційні проекти, потенціал окупності яких дуже високий", - уточнив Саболевський.

Водночас він зазначив, що через нинішнє державне регулювання тарифів більшість напрямів діяльності "Укрзалізниці", в які необхідно інвестувати значні кошти, не будуть рентабельними, тому такий підхід треба змінювати.

"На мою думку, належне впровадження євродиректив дозволить вирішити це питання", - зазначає представник УЗ.

За його словами, об'єктивно оцінювати привабливість та ризики, пов'язані з поверненням інвестицій, потенційним інвесторам допоможе підвищення прозорості діяльності окремих сегментів бізнесу під час реорганізації компанії.

Як повідомлялося, голова "Укрзалізниці" Євген Кравцов вважає, що закон "Про залізничний транспорт" має корелювати з планом реструктуризації УЗ, який буде представлено до кінця 2019 року. За його словами, ключовим механізмом реалізації стратегії "Укрзалізниці" на 2019-2023 рр. є реорганізація монополіста в кілька компаній відповідно до сегментів бізнесу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА