13:05 28.09.2019

Підвищення рейтингу України від S&P означає потенційно менші витрати на обслуговування боргів – Гончарук

2 хв читати
Підвищення рейтингу України від S&P означає потенційно менші витрати на обслуговування боргів – Гончарук

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук прогнозує, що підвищення рейтингу України від міжнародного рейтингового агентства S&P Global Ratings в майбутньому дасть змогу зменшити витрати країни на обслуговування боргів.

"Довіра до України у світі поступово відновлюється. Міжнародне рейтингове агентство S&P підвищило довгострокові рейтинги України з "B-" до "B". Це означає дешевші ресурси і потенційно менші витрати на обслуговування боргів", - написав Гончарук на своїй сторінці у "Фейсбуці".

Як повідомлялося, міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings підвищило довгострокові суверенні рейтинги України в іноземній і національній валютах з "B-" до "B", а рейтинги України за національною шкалою з "uaBBB" до "uaA", підтвердивши короткострокові рейтинги на рівні "B". Це рішення пов'язане з покращенням макроекономічного управління, накопиченням валютних резервів, прискоренням зростання і скороченням бюджетного дефіциту.

S&P зазначає, що прогноз за рейтингами "стабільний". "Прогноз відображає наші очікування того, що новий уряд України збереже макроекономічні реформи останніх років, тоді як економіка відновлюється, а загальний державний борг до ВВП знижується. В результаті Україна має зберегти доступ до внутрішніх та міжнародних ринків капіталу, що дасть їй змогу забезпечити погашення комерційних боргів до 2020 року", - йдеться в повідомленні агентства.

Аналітики позитивно оцінюють намір нового уряду поліпшити бізнес-клімат і зняти мораторій на продаж сільськогосподарських земель. На думку агентства, заходи можуть привести до збільшення обсягів іноземних інвестицій в Україну, це сприятиме зростанню економіки і зменшенню вразливості до зовнішніх викликів.

Подальше підвищення рейтингу можливе, якщо зростання економіки і показники в бюджетному і зовнішньоекономічному секторах перевищать прогнози агентства, йдеться в документі. S&P також розглядає можливість підвищення суверенних рейтингів, якщо інфляція наблизиться до цільових показників НБУ, або якщо кредитування в секторі зростатиме і обмеження на рух капіталу буде скасовано.

Водночас тиск на рейтинги у сторону зниження може зрости, якщо почнуться перебої з пільговим фінансуванням (МВФ, СБ, Єврокомісії тощо - ІФ) або доступ до ринків капіталу впродовж наступного року поставить під питання здатність України покривати великі зовнішні виплати. "Це, зі свого боку, може статися, якщо уряд відмовиться від ключових реформ", - зазначають аналітики агентства.

"Підвищення суверенного кредитного рейтингу S&P, слідом за Fitch, означає, що провідні кредитні рейтингові агентства світу відзначають прогрес України. Ризики навколо України зменшуються, і наша країна стає привабливішою для іноземних інвесторів, що сприяє зменшенню вартості позикових коштів до бюджету України. Ми будемо продовжувати працювати над поліпшенням бюджетної політики і збереженням макроекономічної стабільності в Україні", - прокоментувала підвищення рейтингу на сайті Мінфіну міністр фінансів Оксана Маркарова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА