17:58 02.10.2019

Україна відновила комерційний імпорт електроенергії з РФ

2 хв читати
Україна відновила комерційний імпорт електроенергії з РФ

Україна 1 жовтня 2019 року відновила комерційний імпорт електроенергії з РФ, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в операторі системи передачі НЕК "Укренерго".

У компанії нагадали, що відповідно до ст. 38 і 39 закону "Про ринок електроенергії" ОСП зобов'язаний надавати недискримінаційний доступ до перетину.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", 1 жовтня імпорт електроенергії з РФ рівним графіком потужністю 100 мВт здійснювало ТОВ "Юнайтед Енерджі".

"Юнайтед Енерджі" у 2019 році уклало кілька контрактів на постачання газу АТ "Дніпроазот" (входить до групи "Приват"), а у серпні-вересні поточного року брало участь у торгах на поставку електроенергії для об'єктів "Прикарпаттяобленерго" братів Суркісів.

Як уточнив агентству глава енергетичного комітету у Верховній Раді Андрій Герус, поставлену в країну за імпортом 1 жовтня російську електроенергію продавали на ринку "на добу вперед" (РДВ), і це було дозволено ще редакцією закону "Про ринок електроенергії" від 2017 року.

За його даними, укладений трейдером договір передбачає можливість реалізації електроенергії тільки на РДВ і балансувальному ринку, без права прямого постачання кінцевим споживачам за прямими договорами.

Як повідомлялося, комерційний імпорт електроенергії в Україну з РФ востаннє здійснювався у 2015 році за укладеним між ДПЗД "Укрінтеренерго" і ВАТ "Інтер РАО" договором для подальшого її передання в окупований Крим. Контракт діяв протягом 2015 року та передбачав рівномірний графік постачань об'ємом до 1,5 гВт. Надалі його не було продовжено.

Україна у 2014 році імпортувала 178 млн кВт-год електроенергії з Росії, у 2015 року - 2 млрд 295,9 млн кВт-год. В останні роки комерційний імпорт електроенегії з РФ в Україну не здійснювався, були лише невеликі технологічні перетоки, пов'язані з паралельною роботою ОЕС України з енергосистемами суміжних країн (враховується за контрактами ДП "Енергоринок").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА