13:13 03.10.2019

Вітренко вважає нелогічною заяву "Газпрому" про укладення нового контракту на постачання газу при невиконанні чинного

2 хв читати
Вітренко вважає нелогічною заяву "Газпрому" про укладення нового контракту на постачання газу при невиконанні чинного

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вважає нелогічними заяви ПАТ "Газпром" про необхідність укладення нового контракту на постачання газу в Україну при паралельному невиконанні чинного договору.

"На останній зустрічі російська сторона порушила питання поставок газу в Україну і наполягає, що це питання має бути першорядним щодо транзиту. Як буде це питання вирішуватися? Особливо враховуючи те, що "Газпром" зараз не виконує свої контрактні зобов’язання з постачань газу "Нафтогазу", а також те, що "Нафтогаз" обґрунтовано вимагає, щоб "Газпром" розблокував можливість отримувати на кордоні Україна-РФ газ із Туркменістану, газ незалежних видобувників у Росії, а також газ для європейських контрагентів "Газпрому", - написав він у Facebook.

Вітренко також звернув увагу на той факт, що президент РФ Володимир Путін, заявляючи про два сценарії вирішення питання з транзитом російського газу через територію України після 2019 року - підписання довгострокового контракту за європейськими правилами або продовження на один рік чинного, не згадав про можливість "свопових" поставок.

"Важливо не забувати ще про третій варіант - так звані операції своп. Цей варіант є кращим за продовження поточного контракту й він дозволяє вже навіть зараз застосувати європейські правила щодо цих операцій", - додав він.

Раніше Вітренко зазначав, що в разі, якщо Україна не встигне повноцінно імплементувати європейське законодавство в газовій сфері, "Нафтогаз" готовий перейти на "своп" газу. Тобто "Газпром" передаватиме певний обсяг газу на кордоні Україна-РФ, а "Нафтогаз" передаватиме такий самий обсяг на кордоні Україна-ЄС. Передання газу підтверджуватимуть суміжні оператори (Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії).

Контракт на "своп" може бути укладений за шведським правом, а маржа (плата за транзит) заздалегідь узгоджена сторонами. У свою чергу "Нафтогаз" самостійно укладе контракт на транспортування з відокремленим оператором ГТС України.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2017 року Стокгольмський арбітраж переглянув формулу в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом". За рішенням арбітражу ціна газу для НАК тепер дорівнює ціні газу на хабі в Німеччині, тоді як раніше вона залежала від цін на газойль і мазут.

Водночас "Газпром" 1 березня 2018 року відмовився відновити постачання газу в Україну, повернувши внесений "Нафтогазом" авансовий платіж у $127,624 млн, порушивши рішення Стокгольмського арбітражу, який відкоригував ціноутворення в контракті між компаніями. Такі дії з боку "Газпрому" також унеможливили виконання НАК рішення трибуналу щодо закупівлі мінімальних річних контрактних обсягів газу.

"Нафтогаз" оцінює збитки від невиконання "Газпромом" контракту на постачання природного газу в сотні мільйонів доларів, які компанія має намір відшкодувати в рамках раніше поданого позову до Стокгольмського арбітражу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА