18:11 03.10.2019

Кабмін і НБУ підписали меморандум про взаємодію для досягнення стійкого економічного зростання та цінової стабільності

2 хв читати
Кабмін і НБУ підписали меморандум про взаємодію для досягнення стійкого економічного зростання та цінової стабільності

Нацбанк і уряд України формалізували свою взаємодію для досягнення постійного зростання економіки та цінової стабільності підписанням відповідного меморандуму, розраховуючи, що така кооперація сприятиме поліпшенню очікувань населення та бізнесу і зростанню довіри інвесторів.

"Національний банк готовий підтримувати економічну політику Кабінету Міністрів, зокрема для забезпечення стійкості державних фінансів і розширення доступу бізнесу та громадян до значно дешевших фінансових ресурсів, за умови, що це не перешкоджатиме досягненню цілей із цінової та фінансової стабільності", - наголошується у релізі Нацбанку за підсумками підписання меморандуму.

Згідно із повідомленням, НБУ надалі проводитиме монетарну політику, спрямовану на зниження інфляції до мети 5% із допустимим діапазоном відхилень +/-1 п. п. А уряд зобов'язується підтримувати таке зниження інфляції шляхом проведення виваженої економічної політики.

Йдеться, зокрема, про передбачувану бюджетну політику, спрямовану на забезпечення стійкості державних фінансів, управління держборгом із метою зменшення витрат на його обслуговування, розвиток фінансового ринку, управління державними банками відповідно до певної стратегії з поступовим зменшенням частки держави у банківському секторі до 20%.

Серед інших заходів - ефективна антимонопольна політика для зростання конкуренції при ціноутворенні, прозора приватизація та підвищення ефективності держпідприємств, прозора та передбачувана політика у сфері адміністративно регульованих цін і тарифів, дедоларизація економіки.

Нацбанк і уряд також домовилися про проведення регулярних консультацій на рівні керівництва та фахівців. Темами таких консультацій будуть стратегічні питання проведення монетарної та фіскальної політики з точки зору забезпечення цінової та фінансової стабільності під час засідань ВР із фінансової стабільності, аналіз поточної економічної ситуації, макроекономічні прогнози, досягнення цілей з інфляції, розвиток фінансових ринків, прогнозування ліквідності, зазначається у релізі.

Крім того, координація здійснюватиметься з питань визначення параметрів фіскальної політики та стійкості державного боргу, зокрема під час підготовки Бюджетної декларації та складання проекту держбюджету та завдяки регулярному обміну інформацією.

Згідно з релізом, НБУ продовжить регулярно інформувати уряд і громадськість про свій макроекономічний прогноз, досягнення цілей з інфляції, фактори розвитку інфляційних процесів і заходи, спрямовані на досягнення цих цілей.

"Кабінет Міністрів завчасно сповіщатиме центральний банк про заплановані зміни адміністративно регульованих цін і тарифів, а також надаватиме прогноз динаміки коштів на рахунках уряду та плани щодо здійснення державних запозичень", - йдеться у повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА