16:29 04.10.2019

Президент AmCham заявляє про тиск правоохоронців на великий міжнародний бізнес

3 хв читати

Президент Американської торговельної палати (American Chamber of Commerce, AmCham) Андрій Гундер заявляє про тиск правоохоронних органів і Антимонопольного комітету України (АМКУ) на великі міжнародні компанії, такі як Philip Morris International, Jabil Circuit, Shell, Unilever і McDonald's.

"Минулого року Україна підписала першу в історії в податковому законодавстві мирову угоду з компанією "Філіп Морріс". Замість того щоб боротися в судах, інвестор і держава підписали мирову угоду. Ми думали, що це буде прецедент на майбутнє, але, на жаль, ми наразі бачимо підвищену увагу з боку правоохоронних органів до цієї угоди. Ми сподіваємося, що ви, прем'єр-міністре, зможете забезпечити виконання цієї угоди, підписаної відповідно до міжнародного й українського законодавства", - сказав він на зустрічі прем'єр-міністра України з бізнес-спільнотою в Києві у п'ятницю.

На підтвердження цієї позиції Гундер наводить, зокрема, той факт, що проти американської компанії Jabil Circuit, яка виробляє кавомашини в Ужгороді, було відкрито кримінальне провадження - через безпідставні, на його думку, звинувачення в підробці документів і заволодінні бюджетними коштами, яке "руйнує репутацію цієї компанії, перешкоджає розширенню виробництва в Україні".

"За рік не було знайдено жодного доказу причетності посадових осіб компанії до цих звинувачень, а Нацполіція не закрила справу", - зауважив президент AmCham.

Гундер також зазначив, що одну з найбільших нафтових компаній Shell звинувачують в антиконкурентних діях. "В Україні частка Shell незначна, але її нині безпідставно звинувачують в узгоджених антиконкурентних діях із накладенням непропорційно великого штрафу. Й тому, пане прем'єр-міністре, доки не припиниться тиск на такі світові компанії, як Shell, залучити інвестиції буде дуже складно", - наголосив він.

Президент AmCham звернув увагу на те, що англійсько-голландський концерн Unilever, який має фабрику з виробництва чаю в Гостомелі (Київської обл.), страждає від шахрайських дій з боку свого контрагента, який намагається стягнути EUR1,5 млн на підставі договору, що має ознаки підробки.

"Уже понад рік компанія намагається захистити свої інтереси в судовому порядку й у рамках кримінального провадження, яке не просувається, тому є великі сумніви щодо сумлінності та неупередженості правоохоронних органів і експертної установи, якій доручено виконати експертизу", - зауважив він.

Розповідаючи про тиск на бізнес, Гундер нагадав також про ситуацію з McDonald's щодо відкриття ресторану в аеропорту "Бориспіль".

"Компанія McDonald's протягом багатьох років не може відкрити ресторан в аеропорту "Бориспіль". "Бориспіль" - ворота України. І я сподіваюся, що разом з вами в наступні кілька місяців ми зможемо відкрити ресторан McDonald's", - сказав президент Американської торговельної палати.

У свою чергу прем'єр-міністр Олексій Гончарук повідомив, що уряд має намір працювати над удосконаленням процедури досудового врегулювання спорів.

"Удосконалюватимемо процедуру досудового врегулювання, відкриватимемо інформацію про рішення, які приймаються, щоб усе було публічно, щоб не було схематозу. Основний шлях зменшення кількості судових спорів - прибрати підстави для того, щоб бізнесу потрібно було скаржитися. Необхідно зробити податкову більш прогнозованою і відкритою. Якщо є ідеї, давайте консультуватися", - сказав Гончарук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА