17:04 05.10.2019

АМКУ відкрило справу проти "Західенерго", "ДТЕК" вважає звинувачення необґрунтованими

2 хв читати
АМКУ відкрило справу проти "Західенерго", "ДТЕК" вважає звинувачення необґрунтованими

Антимонопольний комітет України (АМКУ) порушив справу проти ПАТ "ДТЕК Західенерго" про порушення компанією економічної конкуренції в зоні "Бурштинського енергоострова", але "ДТЕК" вважає його необґрунтованим.

Голова комітету Юрій Терентьєв у розпорядженні від 4 жовтня про відкриття справи, текст якої має агентство "Інтерфакс-Україна", зазначає, що "Західенерго" виробляє близько 90% електроенергії в торговельній зоні "Бурштинського енергоострова" з незначним обсягом імпорту в неї. У такій ситуації комітет вбачає ознаки монопольного (домінуючого) положення генкомпанії.

За даними АМКУ, проведений аналіз результатів торгів на різних сегментах нового ринку в серпні-вересні засвідчив, що "ДТЕК Західенерго" зменшило обсяги продажу е/е на ринку "на добу вперед" (РДВ) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) з одночасною пропозицією відповідних обсягів на балансуючому ринку, де ціна значно вища, що призвело до збільшення вартості е/е для споживачів.

У свою чергу в оприлюдненій у суботу заяві "ДТЕК" зазначається, що відкриття ринку відбулося з низкою обмежень: збереглося адміністративне втручання у вигляді державного регулювання цін на біржових сегментах ринку, встановлено штучне розділення ринку, відсутній повноцінний балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг.

"Все це є штучним адміністративним втручанням у конкуренцію на ринку. Ці обмежувальні чинники впливають і на зону Бурштинського енергоострова, який де-факто є частиною єдиної європейської енергосистеми", - наголошують у компанії.

При цьому в ДТЕК відзначають, що можливості імпорту електроенергії в зоні "Бурштинського енергоострова", міждержавний перетин в якому становить 1,05 ГВт, нічим не обмежені за умови забезпечення державою реальних умов роботи.

"ДТЕК максимально сприятиме розслідуванню Антимонопольного комітету. Ми впевнені, що його результати стануть основою для рекомендацій державним регуляторним органам та органам виконавчої та законодавчої влади про виконання взятих на себе зобов'язань і завершення реформи ринку електроенергії, зняття адміністративних перешкод для розвитку конкуренції на ньому", - резюмували в компанії.

Як повідомлялося, з 1 липня на виконання ухваленого у квітні 2017 року закону "Про ринок електроенергії" в Україні запущено новий оптовий ринок, що передбачає перехід від роботи з моделі єдиного покупця до конкурентного механізму.

Він передбачає ринок двосторонніх договорів (ДД) між виробниками і великими споживачами, постачальниками, балансуючий ринок (де має розраховуватися різниця між прогнозним і фактичним обсягом споживання і його вартість), ринок "на добу вперед" (РДВ) і внутрішньодобовий ринок (ВДР), на якому закуповується е/е на найближчі години, а також ринок допоміжних послуг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА