19:12 08.10.2019

МВФ очікує ослаблення зростання у 90% світової економіки цього року, знизить прогнози на 2019-2020 рр.

3 хв читати
МВФ очікує ослаблення зростання у 90% світової економіки цього року, знизить прогнози на 2019-2020 рр.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує уповільнення темпів економічного зростання в країнах, що становлять 90% світового ВВП, у 2019 році, заявила новий директор-розпорядник фонду Крісталіна Георгієва.

"Два роки тому ми відзначали синхронне прискорення зростання в глобальній економіці, піднесення відзначалося в державах, що становлять 75% світового ВВП, а нині синхронність ще вища, проте, на жаль, наразі це синхронне уповільнення зростання", - зазначила вона під час свого першого виступу напередодні щорічних зустрічей МВФ.

"У 2019 році ми очікуємо ослаблення економічного підйому в 90% світової економіки, й це масштабне уповільнення означає, що глобальне зростання цього року буде мінімальним від початку поточного десятиліття", - заявила Георгієва.

За її словами, МВФ знизить прогнози зростання світового ВВП на 2019 і 2020 рр. у жовтневому огляді світової економіки (World Economic Outlook, WEO), який буде опубліковано наступного тижня.

У липні фонд знизив прогноз зростання світового ВВП на 0,1 процентного пункту (п.п.) і на 2019 р., і на 2020 р. відповідно до 3,2% і 3,5%.

"Погіршення прогнозів відображає складну ситуацію. У США та Німеччині показники безробіття перебувають на рекордно низьких рівнях. Однак у багатьох розвинених економіках, зокрема у США, Японії і особливо в єврозоні, відзначається ослаблення економічної активності. В деяких із найбільших emerging markets, наприклад в Індії та Бразилії, уповільнення зростання є ще серйознішим", - заявила Георгієва.

Серед основних причин ослаблення глобального економічного піднесення вона відзначила негативні наслідки торговельних спорів.

"Зростання світової торгівлі практично зупинилося. Почасти через напруженість у торговельній сфері активність обробної промисловості та інвестицій у світі істотно ослабла. Існує серйозний ризик, що незабаром можуть постраждати сфери послуг і споживання", - зазначила глава МВФ.

Невизначеність, пов'язана з ситуацією в торгівлі, а також із Brexit і геополітичними суперечками, стримує економічний потенціал, вважає вона.

"Навіть якщо зростання у 2020 році прискориться, нинішні тріщини можуть призвести до змін, які збережуться протягом покоління, - розірвані ланцюжки постачань, ізольовані сектори торгівлі, цифрова "берлінська стіна", яка змушує країни обирати між технологічними системами", - заявила Георгієва.

Згідно з оцінками МВФ, для світової економіки сукупний ефект торговельних конфліктів може означати втрату близько $700 млрд до 2020 року, або майже 0,8% ВВП.

Серед пріоритетних завдань економічної політики для забезпечення більш активного та стійкого зростання Георгієва назвала продумане застосування грошово-кредитної політики та підвищення фінансової стабільності, використання фіскальних інструментів і проведення структурних реформ для забезпечення майбутнього зростання економіки.

"Якщо зростання світової економіки уповільниться сильніше, ніж очікувалося, нам можуть знадобитися координовані заходи", - заявила вона, наголосивши, що сьогодні "ми далекі від цієї ситуації".

Щорічні зустрічі МВФ відбудуться у Вашингтоні 15-20 жовтня, участь у них візьмуть представники 189 держав - членів фонду.

Георгієва, яка стала першим в історії МВФ керівником із країни з економікою, що розвивається, вступила на посаду з 1 жовтня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА