20:28 08.10.2019

Агрокомпанія "Ніка" звинувачує ДБР у безпідставному арешті рахунків сотень компаній

3 хв читати
Агрокомпанія "Ніка" звинувачує ДБР у безпідставному арешті рахунків сотень компаній

Державне бюро розслідувань (ДБР) за допомогою Печерського суду створило схему арешту рахунків сотень юридичних осіб у рамках однієї кримінальної справи, причетність до якої цих компаній сумнівна або зовсім відсутня, стверджує адвокат потерпілого від таких дій ТОВ "АПК "Ніка" Любомир Дроздовський.

"Такі рішення про арешт є яскравим прикладом свавілля і незаконного втручання в законну господарську діяльність товариств з єдиною, на мою думку, метою - створення передумов для одержання неправомірної вигоди", - заявив він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Дроздовський наголосив, що компанії вдалося довести свою правоту в апеляційному суді й домогтися скасування арешту рахунків.

Адвокат повідомив, що в червні 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду задовольнив клопотання прокурора ДБР про накладення арешту на кошти на поточних рахунках і кошти в системі електронного адміністрування ПДВ, що належать АПК "Ніка", ТОВ "Торговий дім "КЗК", "Торенд", "ХХ Століття", "Лідерресурс", "АПК-Моя родина" та "Кіровоградська зерноторгова компанія".

За словами представника "Ніка", слідчий не зміг пояснити причину арешту, й компанії вдалося домогтися зняття арешту цим самим судом 6 серпня, однак 9 серпня прокурор ДБР подав повторне клопотання, і 18 серпня суд наклав повторний арешт. Після цього компанія звернулася до суду апеляційної інстанції, який 30 вересня та 1 жовтня скасував ці постанови вдруге.

Згідно з інформацією в базі судових рішень, раніше в апеляційній інстанції домогтися скасування арешту рахунків змогли також компанії "Фіш Рітейл" та "Єдина система".

За даними Дроздовського, станом на вечір 7 жовтня в рамках цієї кримінальної справи було винесено 701 постанову про арешт коштів чи власності різних суб'єктів підприємницької діяльності.

"Фігурантами справи є понад 550 юридичних осіб. Очевидно, що це є аномальним явищем і свідчить про те, що прокурори просто використовують слідчих суддів Печерського районного суду Києва для накладення необґрунтованих і незаконних арештів", - зазначив Дроздовський.

Він також повідомив, що з моменту накладення першого арешту в червні з жодною з компаній, які він представляє, не проводилися жодні слідчі дії і не направлялися запити про інформацію в банках.

"Тобто накладається арешт, а потім прокуратура і ДБР просто сидять і чекають. А в цей час з'являються певні особи з пропозиціями за певну винагороду "вирішити" питання. Як кажуть, за "відкат", - заявив адвокат.

Власниця ТОВ "АПК "Ніка" Лариса Онул наголосила, що компанія ніколи не мала справ з державним бюджетом, не брала участі в тендерах, не виконувала держзамовлення. За її словами, за майже чотири місяці арешту рахунків було припинено виплату зарплат, робота компанії була суттєво обмежена, а її репутація сильно постраждала.

Присутній на прес-конференції народний депутат, член комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький із фракції "Слуга народу" нагадав, що в підслідності ДБР перебувають високопосадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто скоїв військові злочини. "Але на практиці ми бачимо сьогодні, що відбувається навпаки", - констатував він і закликав підприємців оскаржити такі дії правоохоронців у суді за прикладом АПК "Ніка".

"За конкретним кримінальним провадженням, яке сьогодні озвучив адвокат, думаю, потрібно підготувати депутатський запит на керівника ДБР, щоб він роз'яснив, що це за практика така в них", - додав депутат.

ТОВ "Агропромислова компанія "Ніка" створили в 1993 році Микола Онул і його дружина Лариса. Виручка за 2018 рік становила 41,88 млн грн, чистий прибуток - 14,04 млн грн. Основною сферою діяльності є вирощування зернових і технічних культур.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА