18:09 09.10.2019

Україна у 2018 році профінансувала з держбюджету 163 трансплантації органів за кордоном

2 хв читати
Україна у 2018 році профінансувала з держбюджету 163 трансплантації органів за кордоном

Україна у 2018 році профінансувала з державного бюджету 163 трансплантації органів за кордоном і 110 трансплантацій кісткового мозку, проведених українським пацієнтам.

Такі дані навела голова підкомітету з питань трансплантації та сучасних медичних технологій парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмитрієва під час круглого столу в Києві у вівторок.

Вона нагадала, що загалом на ці операції у 2018 році було виділено 600 млн грн бюджетних коштів.

"При належній роботі системи трансплантації в Україні за ці кошти можна було б перелікувати кілька тисяч осіб", - наголосила Дмитрієва.

За її даними, в Україні щорічно потребують трансплантації органів за життєвими показаннями близько 5 тис. осіб, однак фактично здійснюється не більше ніж 130 трансплантацій на рік. Тим часом Україна посідає одне з останніх місць у Європі за показниками посмертного донорства. Так, у 2019 році в країні не було проведено жодної трупної трансплантації.

У свою чергу глава профільного комітету ВР Михайло Радуцький констатував відсутність в Україні системи трансплантації, створення якої є одним із пріоритетів.

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька, зі свого боку, наголосила на необхідності дофінансування пацієнтів, які потребують трансплантації за кордоном, оскільки кошти, закладені до бюджету на цей рік, уже використано.

Вона також наголосила на необхідності більш ефективного використання державних ресурсів, зокрема за рахунок розвитку вітчизняної трансплантології.

Завідувач відділення трансплантації кісткового мозку та інтенсивної хіміотерапії і імунотерапії лікарні "Охматдит" Олександр Лисиця нагадав, що на сьогодні трансплантація кісткового мозку від нерідного донора здійснюється лише за кордоном. Водночас здійснення таких операцій в Україні дозволило б здешевити їх більше ніж на 30%.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України у програмі своєї діяльності одним із пріоритетних завдань назвав створення в країні умов для розвитку трансплантації, що дасть змогу щонайменше 30% українських пацієнтів, які раніше отримували послуги з трансплантації за кордоном, отримувати їх на батьківщині.

На програму "Лікування громадян України за кордоном" у держбюджеті 2019 року закладено 689,9 млн грн, із них 608 млн грн уже спрямували на лікування.

Відправка пацієнтів, які подали заяви на участь у програмі після 2 липня, буде можливою з 2020 року та відбуватиметься за рахунок коштів держбюджету на 2020 рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

ПриватБанк перерахував до бюджету майже 50 млрд грн податку на прибуток і дивідендів за 2023 рік

Україна в суботу передавала надлишки е/е Польщі обсягом 1600 МВт-год і обмежувала ВДЕ - Міненерго

Сума завданих збитків унаслідок ворожих обстрілів Курахівської ТЕС становить майже 1 млрд грн - ОВА

Дніпропетровська область отримає понад 3,2 млрд грн у рамках економічної платформи "Зроблено в Україні"

Ракетний удар РФ зруйнував ємності з агропродукцією в порту Південний

Кількість офіційно безробітних українців у березні зросла на 8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА