19:53 09.10.2019

Найбільші гравці тютюнового ринку розглядають можливість закриття фабрик через регулювання торгової націнки на їх товари

3 хв читати
Найбільші гравці тютюнового ринку розглядають можливість закриття фабрик через регулювання торгової націнки на їх товари

"Філіп Морріс", "Джей Ті Інтернешнл Компанії", "Брітіш Американ Тобакко" і "Імперіал Тобакко" розглядають можливість скорочення виробництва і подальшого закриття фабрик на території України через прийняття Верховною Радою законодавчої норми про державне регулювання торгової націнки на їхні товари.

"Факт прийняття цього закону спричинить серйозні наслідки для галузі. Це відсутність перехідного періоду і механізмів імплементації. Найближчим часом це піддасть наш бізнес ризикам. Ми будемо змушені розглянути питання виробництва нашої продукції на інших фабриках, оскільки ми навіть не до кінця розуміємо, як виконувати цей закон (№1049 - ІФ)", - сказав генеральний директор групи "Брітіш Американ Тобакко Україна" Саймон Велфорд в ході прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Він пояснив, що прийнятий у другому читанні законопроект №1049 про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування встановлює фіксовану маржу для оптових і роздрібних торговців тютюновими виробами на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни за пачку.

Генеральний директор "Імперіал Тобакко" в Україні Ростислав Чернак, згадані законодавчі ініціативи можуть спричинити за собою збільшення обсягів нелегальної торгівлі тютюновими виробами з 8,4% до 20%. При цьому він додав, що за останні три роки обсяг "тіньового" тютюнового ринку виріс приблизно в сім разів і це щороку коштувало держбюджету 5 млрд грн.

Водночас Чернак спрогнозував скорочення обсягів виробництва сигарет на 25%.

"Падіння на 25%, за нашими підрахунками, коштуватиме держбюджету близько 7 млрд грн. Тому ми закликаємо Верховну Раду переглянути законопроект №1049 і вилучити з нього поправку, яка встановлює регулювання торговельної націнки. Ми звертаємося з проханням, щоб в Україні запрацював прозорий законотворчий процес поряд з відкритим діалогом з найбільшими інвесторами. А такі значні зміни в оподаткуванні змушують нас переглянути наш бізнес в Україні", - сказав він.

Генеральний директор "Філіп Морріс Україна" Міхаліс Александракіс додав, що запропонована націнка не характерна для країн з ринковою економікою, не узгоджується із зобов'язаннями України в рамках СОТ і суперечить чинному законодавству України.

Крім того, за словами Александракіса, питання про регулювання інноваційних продуктів у тютюновій галузі (норма міститься в законопроектах №1210 і №1210-1) необхідно виділити в окрему ініціативу, яка буде обговорюватися з урахуванням думки громадськості та експертів.

Одночасно генеральний директор "JTI Україна" Пол Холловей пропонує передбачити 10%-е річне зростання ставок акцизного податку на тютюнові вироби на заміну чинному 20%-му зростанню. На його думку, така ініціатива дозволить знизити темпи падіння легального ринку і, за прогнозами індустрії, забезпечить додаткові надходження до бюджету в обсязі 3 млрд грн щорічно.

"Філіп Морріс", "Джей Ті Інтернешнл Компанії", "Брітіш Американ Тобакко" і "Імперіал Тобакко" спільно виробляють понад 90% сигарет в Україні.

Як повідомлялося, Рада підприємців при Кабінеті міністрів звернулася з проханням до президента Володимира Зеленського накласти вето на законопроект про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (№1049), оскільки він позбавляє підприємства права встановлювати ціни на тютюнові вироби.

Раніше найбільші гравці на українському тютюновому ринку зазначили, що прийняття законопроекту №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України" від 30 серпня передбачає зростання ставки акцизного податку на сигарети в 2,5 рази з 1 січня 2020 року, що призведе до зростання цін у 2,5-3 рази - до 80-100 грн за пачку сигарет. Законопроект також підвищує в чотири рази ставки оподаткування на вироби, що містять тютюн для нагріву, змінюючи при цьому і підхід до оподаткування даної категорії тютюнових виробів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА