13:49 10.10.2019

АМКУ оштрафував на 6,5 млрд грн 4 тютюнових гігантів із фабриками в Україні та дистриб’ютора "ТЕДІС Україна"

3 хв читати
АМКУ оштрафував на 6,5 млрд грн 4 тютюнових гігантів із фабриками в Україні та дистриб’ютора "ТЕДІС Україна"

Антимонопольний комітет України (АМКУ) наклав штраф розміром 6,5 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії на виробників і дистриб'юторів сигарет, повідомляється на сайті відомства.

Рішення винесено у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції чотирма найбільшими в Україні виробниками тютюнових виробів: "Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн" спільно з "Філіп Морріс Україна", "Джей Ті Інтернешнл Україна" спільно з "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна", "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" спільно з "Імперіал Тобакко Юкрейн", "Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна" спільно з "А/Т тютюнова компанія "В.А.Т.-Прилуки" та дистриб'ютором "ТЕДІС Україна".

Антимонопольний комітет зазначає, що зібраними у справі доказами доведено, що поведінка цих компаній була погодженою, а результатом співпраці з єдиним і спільним для всіх виробників дистриб’ютором на ринку первинного продажу сигарет стало створення і підтримання штучних бар’єрів, що перешкоджали виходу на ринок інших суб’єктів господарювання.

"На практиці порушники встановили такі умови для укладання договорів з іншими, окрім "ТЕДІС", потенційними дистриб’юторами, які просто унеможливили їх появу на цьому ринку", - зазначає АМКУ.

У зв'язку з виявленими фактами комітет визнав, що компанії вчинили порушення, передбачене п. 5 ч. 2 ст. 6 та п. 1 ст. 50 закону "Про захист економічної конкуренції", у вигляді антиконкурентних погоджених дій, що стосуються обмеження доступу інших суб'єктів господарювання (покупців) на ринок первинного продажу виробниками сигарет.

АМКУ застосував штрафні санкції до ТОВ "ТЕДІС Україна" в розмірі - 3,4 млрд грн, ТОВ "Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн" - 370 млн грн, ПрАТ "Філіп Морріс Україна" - 810 млн грн, ПАТ "Джей Ті Інтернешнл Україна" - 430 млн грн, ПрАТ "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" - 490 млн грн, ПАТ "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" - 170 млн грн, "Імперіал Тобакко Юкрейн" - 290 млн грн, ТОВ "Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна" - 80 млн грн, ПрАТ "А/Т тютюнова компанія "В.А.Т.- Прилуки" - 450 млн грн, а також зобов'язав ці компанії припинити порушення.

Як повідомляє комітет, під час розслідування було встановлено, що в 2011-2012 рр. кожен із зазначених виробників скоротив кількість прямих контрактів із дистриб'юторами з кількох десятків до одного спільного - "ТЕДІС Україна". Як наслідок, у 2013 році "ТЕДІС Україна" став монополістом на ринку з часткою 99,43%.

Окрім цього, одночасно зазначені виробники встановили схожі критерії до потенційних покупців (зокрема, постачання сигарет у віддалені райони), яким не відповідає жоден із суб'єктів господарювання. Це призвело до того, що жодна компанія не може вийти на ринок дистрибуції сигарет та придбавати сигарети безпосередньо у виробників, а вимушена купувати їх у "ТЕДІС Україна" (або у його покупців).

При цьому, за даними АМКУ, в 2012-2015 рр. саме "ТЕДІС Україна" не лише не відповідав згаданим критеріям, а й не виконував у повному обсязі свої основні дистриб'юторські функції (продаж до 58% обсягу сигарет шляхом самовивезення або вроздріб, тобто без жодної доставки покупцям). Проте виробники ніяк на це не реагували.

АМКУ нагадує, що в грудні 2016 року ухвалив рішення, яким визнав монопольне становище ТОВ "ТЕДІС Україна" на ринку дистрибуції сигарет, і за зловживання цим становищем застосував до нього штрафи в загальному розмірі понад 430 млн грн. Це рішення порушник оскаржував у судах, проте суди (включно з Верховним Судом) погодилися з висновками комітету.

"Постанова Верховного Суду від 19 червня 2018 у господарській справі № 910/3047/17 є остаточною, набрала законної сили й оскарженню не підлягає. Сьогодні АМКУ ухвалив друге рішення в цій тривалій історії, цього разу про порушення у вигляді антиконкурентних погоджених дій на ринку первинного продажу сигарет. Відповідно, відповідачами є й інші учасники - не лише "ТЕДІС", а й виробники", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА