07:46 11.10.2019

"Мотор Січ" має бути збережена і потрібно розібратися, як вирішити питання з китайськими партнерами

2 хв читати
"Мотор Січ" має бути збережена і потрібно розібратися, як вирішити питання з китайськими партнерами

Президент України Володимир Зеленський заявив, що завод "Мотор Січ" має бути збережений, незважаючи на те, скільки акцій підприємства залишиться в українській власності.

"Тут не пріоритет в тому, яка країна може бути партнером України в "Мотор Січі". Наш пріоритет, щоб у нас залишилося підприємство. Вивчити, хто його хотів (я зараз не про китайців, вони платили гроші) "розпиляти", стратегічне підприємство України. Ми це повинні вивчити і потім - як вирішувати питання, з китайськими партнерами, тому що там дуже складна історія. Там кошти кредитні у людей, які придбали акції, і брали вони їх в державному китайському банку", - сказав він під час прес-марафону в четвер у Києві.

Зеленський підкреслив, що знає багато деталей про ситуацію навколо "Мотор Січі". "Там історія починається з того, що більше 50% було на різних західних компаніях, більшість з них - офшорні, які придбали інші люди. Наскільки я знаю, громадяни КНР, придбали ці відсотки", - розповів він.

Зеленський зазначив, що ще "дуже багато українських чиновників, людей в уряді лобіювали цю історію". "Більше того, зараз вивчається питання Антимонопольним комітетом, чи були ці особи пов'язані між собою", - додав він.

Крім того, за словами президента, "китайські представники придбали і в Україні частину акцій".

Зеленський нагадав, що РНБО ще до його президентства вивів "Мотор Січ" з переліку стратегічних підприємств України.

Президент вказав, що "паралельно є історія, що на території іншої країни будувався такий самий схожий завод". "І ходили, знову-таки, чутки, що наш персонал з документами, частину людей, можуть перевезти в іншу країну", - додав він.

Президент вказав, що разом із "Мотор Січчю" могли перейти документи "іншого нашого конструкторського бюро", і підкреслив, що в цій справі є ще й питання нацбезпеки.

Зеленський підкреслив, що АМКУ, гендиректор держконцерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус і правоохоронні органи вивчають загалом це питання.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА