19:13 16.10.2019

Профільний комітет ВР схвалив законопроект про обмеження експорту-імпорту е/е і пріоритет "зеленим" із потужністю до 150 МВт

2 хв читати
Профільний комітет ВР схвалив законопроект про обмеження експорту-імпорту е/е і пріоритет "зеленим" із потужністю до 150 МВт

Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг у середу 12 з 21 голосами схвалив розроблений депутатами від "Слуги народу" законопроект (№2236-2) про обмеження експорту-імпорту е/е і пріоритет "зеленим" із потужністю до 150 МВт.

Документ, зокрема, пропонує надати Кабінету Міністрів повноваження встановлювати тимчасову заборону або обмеження на експорт/імпорт електроенергії, регулятору - повноваження зі встановлення граничних цін продажу е/е на ринках "на добу вперед" (РДВ), внутрішньодобовому ринку (ВДР), а також граничних цін продажу допоміжних послуг та послуг із балансування.

При цьому пропонується запровадити норму обов'язкового продажу імпортованої з РФ електроенергії виключно на РДВ і балансувальному ринку. Імпорт із Білорусі під цю норму не підпадає.

Крім того, депутати пропонують під час диспетчеризації віддавати пріоритет операторам-виробникам альтернативної енергії встановленою потужністю до 150 МВт. Компенсація вартості не відпущеної е/е за "зеленим тарифом" у зв'язку з диспетчерськими обмеженнями також надається станціям, потужність яких не перевищує 150 МВт.

"Ухвалення цього законопроекту дасть змогу забезпечити виконання рішень, спрямованих на стабілізацію цін на електроенергію для споживачів, недопущення корупційних зловживань у цій сфері", - зазначають депутати.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", на сьогодні в країні - шість великих "зелених" проекти "понад 150 МВт": три ДТЕК - Ботієвська вітрова електростанція (200 МВт), Нікопольська СЕС (200 МВт), Покровська СЕС (240 МВт), а також Мирненська ВЕС (ТОВ "Віндкрафт Каланчак") - 163 МВт, Сиваська ВЕС (ТОВ "Сивашенергопром") - 250 МВт, Запорізька ВЕС (EuroCape) - 500 МВт.

Профільний комітет також схвалив усі інші запропоновані до слухання в парламенті законопроекти, які вносять зміни до закону "Про ринок електроенергії": №2233 ("Слуга народу"), №2233-1 ("Опоблок"), №2233-2, №2236 (обидва - "Європейська солідарність"), №2236-1 ("Батьківщина").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА