11:55 17.10.2019

Бюджети розвитку місцевих громад зросли у 67 разів із 2014 року

2 хв читати
Бюджети розвитку місцевих громад зросли у 67 разів із 2014 року

Заступник міністра фінансів України Геннадій Пліс констатує, що бюджети розвитку місцевих громад із 2014 року зросли у 67 разів.

"Що стосується фінансового ресурсу, у 2014 році місцеві бюджети мали надходження 70 млрд грн, зараз за планом вони мають 266 млрд грн, але ми впевнені, що буде більше. Темпи зростання бюджетів громад швидші, ніж темпи зростання державного бюджету", - сказав Пліс на прес-брифінгу на тему: "Презентація результатів оцінки фінансового управління 75 громад - партнерів USAID DOBRE" у четвер у Києві.

Водночас, за його словами, із 102 млрд грн видатків розвитку громад станом на минулий місяць було освоєно лише 32%. Що стосується Фонду регіонального розвитку, то із 7,7 млрд грн було освоєно лише 950 млн грн, а Фонду соціально-економічного розвитку - із 4,5 млрд грн було освоєно лише 800 млн грн.

"Беручи до уваги все це, ми говоримо, що грошей більше, ніж достатньо", - додав Пліс.

Заступник міністра наголосив, що бюджети розвитку місцевих громад зросли у 67 разів із 2014 року.

"Коли ми заходимо і робимо цей звіт, цю оцінку, ми дивимося на всі системи та практики фінуправління та бюджетування у громадах. І коли вони отримують цю інформацію, вони можуть розробляти план дій, як саме зробити поліпшення", - сказав директор Програми USAID/DOBRE Беррі Рід, представляючи звіт.

За результатами аналізу оцінювання фінуправління в ОТГ було виявлено низку проблем, які властиві більшості громадам. Так, зазначається, що громадам необхідно працювати над: удосконаленням планових і стратегічних документів, а також місцевих програм; удосконаленням адміністративного управління; підвищенням прозорості та посилення участі населення в управлінні громадою; адмініструванням податкових та неподаткових надходжень; оптимізацією витрат бюджетів; урегулюванням закупівельної діяльності; поглибленням роботи над управлінням активами громад.

Аналіз фінуправління у 28 громадах третьої хвилі здійснювався у жовтні-червні 2018 року. У 2017-2018 роках також здійснювався аналіз ще 47 громад першої та другої хвилі, з якими співробітництво із DOBRE було розпочато раніше.

Як повідомлялося, у жовтні 2016 року Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) запустило в Україні програму "Децентралізація приносить кращі результати і ефективність" (DOBRE) з бюджетом у $50 млн.

DOBRE - п'ятирічна програма USAID, метою якої є підтримка ефективного управління об'єднаних громад; допомога конструктивної взаємодії громадян, громадянського суспільства з органами державного управління; прозорість і якісне надання послуг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА