17:03 17.10.2019

Невизначеність із транзитом російського газу підвищила інтерес до закачування в українські ПСГ - голова ОГТСУ

2 хв читати
Невизначеність із транзитом російського газу підвищила інтерес до закачування в українські ПСГ - голова ОГТСУ

Невизначеність із транзитом російського газу підвищила інтерес до його закачування в українські підземні сховища (ПСГ), констатував генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон.

За його словами, на сьогодні в українських ПСГ у режимі "митний склад" міститься 2,32 млрд куб. м газу нерезидентів країни.

"Це означає приблизно 620 млн грн із ПДВ додаткового доходу для "Укртрансгазу" і, відповідно, значні додаткові надходження до бюджету. Я особисто не очікував, що в перший рік ми досягнемо таких результатів, мої плани були набагато скромніші. Але треба зазначити, що ситуація з невизначеністю продовження транзиту значно підвищила інтерес до ПСГ в усій Європі, включно з Україною", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Він нагадав, що до 2014 року ПСГ України переважно користувалися НАК "Нафтогаз України" і місцеві трейдери. Ситуацію вдалося змінити після реалізації поставленого завдання зробити роботу з українськими ПСГ зрозумілою та привабливою і для зарубіжних трейдерів. Було розроблено та ухвалено кодекс ПСГ, що відповідає передовим європейським практикам.

"Паралельно ми шукали можливість створити привабливі умови для нерезидентів, щоб залучити додаткові обсяги газу на зберігання в наші ПСГ. Ідею створення "митного складу" ми запозичили в угорського оператора ПСГ", - зазначив Макогон.

"Я як керівник "ОГТСУ" вже не займаюся цим видом діяльності, але ми, звісно, продовжимо активну співпрацю між операторами ГТС і ПСГ для задоволення потреб наших спільних замовників. Упевнений у світлому майбутньому українських ПСГ не лише як важливого елемента енергетичної безпеки Європи, а і як складової частини регіонального газового хаба", - резюмував він.

Як повідомлялося, в середині квітня 2019 року Україна внесла зміни до Кодексу ГТС, що передбачають, зокрема, створення нової послуги "транспортування на короткі дистанції". Послуга дає змогу трейдерам завозити газ для закачування в українські підземні сховища.

До системи 12 підземних сховищ "Укртраснгазу" входять Більче-Волицько-Угерське ПСГ місткістю 17,05 млрд куб. м, Угерське - 1,9 млрд куб. м, Дашавське - 2,15 млрд куб. м, Опарське - 1,92 млрд куб. м, Богородчанське - 2,3 млрд куб. м, Червонопартизанське - 1,5 млрд куб. м, Солохівське - 1,3 млрд куб. м, Олишівське - 0,31 млрд куб. м, Пролетарське - 1 млрд куб. м, Кегичівське - 0,7 млрд куб. м, Краснопопівське - 0,42 млрд куб. м, Вергунське - 0,4 млрд куб. м.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною місткістю 31 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА