14:17 22.10.2019

Герус прогнозує реєстрацію законопроекту про НКРЕКП і призначення нових членів регулятора до листопада

2 хв читати
Герус прогнозує реєстрацію законопроекту про НКРЕКП і призначення нових членів регулятора до листопада

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус прогнозує призначення нових членів Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП), до листопада.

"Список таких людей точно є, а ось хто пройде - поки що не визначено. Думаю, рішення буде ухвалено у 20-х числах жовтня", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, цього тижня планується зареєструвати у Верховній Раді законопроект про НКРЕКП. Наразі його текст обговорюється з представниками Енергетичного співтовариства, Єврокомісії, USAID та американського посольства.

"Законодавчо визначатимемо у такий спосіб, щоб комісія у своїй діяльності була реально незалежною від Кабінету Міністрів, щоб у неї було своє незалежне фінансування та щоб вона самостійно ухвалювала рішення", - зазначив Герус.

Як повідомлялося, члени НКРЕКП Олександр Формагей і Євген Магльований 8 жовтня заявили про намір припинити роботу в Нацкомісії.

До складу НКРЕКП має входити сім членів, включаючи голову регулятора. Після звільнення Формагея та Магльованого у комісії, крім її голови Оксани Кривенко, залишаються тільки Олена Антонова та Дмитро Коваленко. Цього недостатньо для ухвалення рішень через причину відсутності кворуму.

Раніше Кривенко зазначала, що розраховує на оперативні рішення глави держави щодо забезпечення функціонування регулятора, зокрема для своєчасної сертифікації нового оператора газотранспортної системи (ГТС). "Законом передбачено можливість тимчасово, на три місяці, без конкурсу призначити членів комісії. Я сподіваюся, цей процес не буде затягнуто, враховуючи ті надважливі питання, які сьогодні потребують вирішення... Ми очікуємо відповідних рішень від президента України", - сказала вона.

Згідно з поданою до Єдиного державного реєстру декларацій інформацією, на сьогодні на посаду члена НКРЕКП претендує віце-президент Асоціації водоканалів України Ольга Бабій.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА